Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

De Pethia nigrofasciata of Purperkopbarbeel is een prachtige barbeel die zijn naam dankt aan zijn mooie roodbruine kleur, vooral de dieprode kleur van zijn kop natuurlijk.

Beschrijving

Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

Pethia nigrofasciatais in 1868 officieel beschreven door Günther. Ze behoren tot de familie Cyprinidae ofwel de karpers. Deze familie is zeer groot, het kent ongeveer 376 geslachten en rond de 3.163 soorten.

De geslachtsnaam Pethia is de generieke lokale naam voor kleine cypriniden in Sinhala, de taal in Sri Lanka. De soortnaam nigrofasciata is op te breken in twee Latijnse woorden. Niger betekent zwart en fasciatus betekent gestreept, een verwijzing naar de zwarte strepen bij deze soort.

Synoniemen: Barbus nigrofasciatus, Puntius nigrofasciatus.

Deze soort wordt al heel lang in de aquarium hobby gehouden. Al in 1935 zijn de eerste exemplaren naar Europa verscheept. Omdat ze redelijk eenvoudig zijn na te kweken zijn ze door handelaren ook direct in grote aantallen gekweekt.

Beschrijving

De Pethia nigrofasciata, of Purperkopbarbeel zoals ze in het Nederlands ook wel genoemd worden, kunnen een lengte bereiken van zo’n 6,5 centimeter. Deze prachtige barbeel dankt zijn naam aan zijn mooie roodbruine kleur, vooral de dieprode kleur van zijn kop natuurlijk. De mannetjes zijn felrood van kleur en de vrouwtjes iets bruiner. Ook heeft deze vis 3 dwarsbanden over zijn lichaam die bijna niet te zien zijn door zijn kleur.

Bij jonge mannen is het rugvinnetje volledig donker en later helemaal zwart. Bij de vrouwtjes is het rug vinnetje dat maar voor de helft.

De Purperkopbarbeel is een vreedzame, levendige scholenvis, houdt ze in een schooltje van 6 stuks of meer in het aquarium. Het is beter om ze niet samen te houden met Maanvissen of Kempvissen, anders bestaat de kans dat ze gaan “vinbijten”,, zoals de meeste barbelen doen. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

In de winkel wordt deze soort veelal voorbij gelopen. De jonge visjes hebben nog niet de sprekende rood/paarse kleur die de volwassen dieren wel kunnen tonen. Om te zorgen dat je zowel mannen als vrouwen koopt kun je kijken naar de middelste zwarte band. Bij de jonge vrouwen is deze wat smaller en scherper begrensd dan bij de mannen. Bij de mannen is deze band wat breder en loopt wat vager uit.

Biotoop

De Purperkopbarbeel is afkomstig uit Sri Lanka. Ze bewonen het stroomgebied van de Kelani en Nilwala rivieren. Doordat bossen worden gekapt en het water vervuild raakt is het leefgebied ernstig verstoord. In dit gebied zijn veel vissen hierdoor bedreigd en als ze alleen hier voorkomen met uitsterven bedreigd.

Dieet

De Purperkopbarbelen  zijn alleseters, ze lusten graag levend voer zoals muggenlarven, fruitvliegjes, artemia (wordt hun rode kleur mooier van), diepvriesvoer en ook droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Het Aquarium

Voor de Pethia nigrofasciatus – Purperkopbarbeel heb je een aquarium nodig van 80 centimeter. De bak inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting en kienhout. Je kunt ook drijfplanten gebruiken, hierdoor zijn deze vissen beter op hun gemak, ze houden van gedempt licht. Zorg ook voor voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. Ze vinden het ook fijn om in de bodem te “grondelen”.

In het wild leven ze samen met bijvoorbeeld Puntius titteya en Belontia signata. Ook Devario malabaricus komt hier voor.  Als je deze soort in een groepje houdt zijn dan zo druk met elkaar bezig dat ze andere soorten met rust laten.

Water

Temperatuur: 20-27 graden
pH: 5.5 – 7.5
GH: 2 – 15

Kweek van de Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

De kweek van deze vissen is vrij makkelijk. Gebruik een kweekbak met Javamos en andere fijn bladderige planten, en leg knikkers op de bodem waar de eitjes tussenvallen, zodat ze niet opgegeten kunnen worden door de ouders. Zet de temperatuur iets hoger (26 graden) en zorg dat ouders goed doorvoedt zijn.

De mannen zijn nu veel actiever en tonen hun mooiste kleuren. De schermutselingen tussen de mannen worden wat feller en de mannen zoeken een klein territorium waar ze vrouwen heen lokken. De man zet zwemt druk heen en weer en fladdert met zijn vinnen om een vrouw te lokken. Als ze dichterbij komt blijft hij druk om haar heen zwemmen en fladderen met zijn vinnen.

De doorzichtige eieren worden met korte schokkerige bewegingen rond gestrooid tussen bladeren. Na de ei afzetting de ouders uitvangen. Vooral de vrouwen zullen na het afzetten op zoek gaan naar de eetbare eieren. Mits goed in conditie kan een vrouwtje per keer tot zo’n 500 eieren produceren.

Bij 25 graden Celsius komen de eieren na ongeveer 1,5 dag uit. De pas uitgekomen Purperkopbarbeeltjes verstoppen zich op de bodem en tussen de planten. Daar voeden ze zich met het kleinst mogelijk voer: infuus. Je kunt ze bijvoeren met infusoriën. Pas na een week of twee weken zijn ze groot genoeg om ook vers uitgekomen artemia te eten. De jongen groeien langzaam dus geduld is wel nodig.

Video

Auteur

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Referenties

Fishbase.org
SeriouslyFish
Aquarium – Uitgeverij Atlas

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *