Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

De Pethia nigrofasciata of Purperkopbarbeel is een prachtige barbeel die zijn naam dankt aan zijn mooie roodbruine kleur, vooral de dieprode kleur van zijn kop natuurlijk.

SKU: 24087 Categorieën: , , ,

Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

De Pethia nigrofasciata, of Purperkopbarbeel zoals ze in het Nederlands ook wel genoemd worden, kunnen een lengte bereiken van zo’n 6,5 centimeter. Deze prachtige barbeel dankt zijn naam aan zijn mooie roodbruine kleur, vooral de dieprode kleur van zijn kop natuurlijk. De mannetjes zijn felrood van kleur en de vrouwtjes iets bruiner. Ook heeft deze vis 3 dwarsbanden over zijn lichaam die bijna niet te zien zijn door zijn kleur.

Bij jonge mannen is het rugvinnetje volledig donker en later helemaal zwart. Bij de vrouwtjes is het rug vinnetje dat maar voor de helft.

Synoniemen: 
Barbus nigrofasciatus, Puntius nigrofasciatus

Herkomst

Sri Lanka.

Het Aquarium

Voor de Pethia nigrofasciatus – Purperkopbarbeel heb je een aquarium nodig van 80 centimeter. De bak inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting en kienhout. Je kunt ook drijfplanten gebruiken, hierdoor zijn deze vissen beter op hun gemak, ze houden van gedempt licht. Zorg ook voor voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. Ze vinden het ook fijn om in de bodem te “grondelen”.

Water

Temperatuur: 23-26 graden
PH: 6-7
GH: 5-15

Voeding

De Purperkopbarbelen  zijn alleseters, ze lusten graag levend voer zoals muggenlarven, fruitvliegjes, artemia (wordt hun rode kleur mooier van), diepvriesvoer en ook droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

De Purperkopbarbeel is een vreedzame, levendige scholenvis, houdt ze in een schooltje van 6 stuks of meer in het aquarium. Het is beter om ze niet samen te houden met Maanvissen of Kempvissen, anders bestaat de kans dat ze gaan “vinbijten”,, zoals de meeste barbelen doen. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Kweek van de Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel

De kweek van deze vissen is vrij makkelijk. Gebruik een kweekbak met Javamos en andere fijn bladderige planten, en leg knikkers op de bodem waar de eitjes tussenvallen, zodat ze niet opgegeten kunnen worden door de ouders. Zet de temperatuur iets hoger (26 graden) en zorg dat ouders goed doorvoedt zijn. Na de ei afzetting de ouders uitvangen. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer en artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pethia nigrofasciata – Purperkopbarbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *