Petrochromis trewavasae

Petrochromis trewavasae, een fraaie soort die de algen van de rotsen schraapt, geen beginnersvis!

Beschrijving

De jonge Petrochromis trewavasae lijken qua lichaamsbouw, gedrag en jeugdkleed erg op de Tropheus duboisi, een donker bijna zwart lichaam met witte stippen. De stippen van de duboisi zijn echter wat feller en groter.

Net als de Tropheus is de Petrochromis trewavasae een echte algeneter. Zijn lippen, die hij om de rotsen stulpt, zijn bedekt met kleine driepuntige tandjes om de algen af te kunnen schrapen. Om deze algen te kunnen verteren kunnen zijn darmen een lengte bereiken vantien keer zijn lichaamslengte. Een volwassen man van 18 centimeter kan dus wel darmen hebben van 180 centimeter lang. Het dieet dient dan ook te bestaan uit spirulina vlokken en vegetarische korrels of vlokken, afgewisseld met een sporadische kleine hoeveelheid bevroren mysis.

De Petrochromis trewavasae is absoluut geen gemakkelijke vis en zou eigenlijk alleen gehouden moeten worden door zeer ervaren Tanganyika houders. Net als bij de Tropheus is een wat grotere groep aan te bevelen om de onderlinge agressie te verdelen. Om de agressie verder in te perken kan het aquarium worden ingericht zonder rotspartijen of alleen met rotsen op de bodemzodat er geen duidelijk plek is om een territorium te bouwen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Gerry Verrier

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum