Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval

Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval is een soort die eigenlijk niet in een aquarium gehouden zou moeten worden. Het zijn mooie vissen maar worden al heel snel veel te groot!

Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval

De Phractocephalus hemioliopterus of in het Nederlands Roodstaartmeerval is al in 1801 beschreven door Bloch & Schneider. Phractocephalus betekend: met beschermd hoofd.

Ze vallen onder de familie Pimelodidae ofwel de antennemeervallen. Deze familie omvat zo’n 32 geslachten en 113 soorten. Het geslacht Phractocephalus herbergt slechts één soort: Phractocephalus hemioliopterus.

Deze vissoort werd in het verleden voornamelijk gehouden in zeer grote aquaria in dierentuinen. Helaas sinds enkele jaren zijn ze ook te koop in de gewone dierenwinkels. Door hun grootte zijn ze NIET geschikt voor de meeste aquaria.

Beschrijving

Deze grote meerval is zeer herkenbaar door zijn rode staart. De bovenkant van het lichaam is grijs/bruin met kleine stippels, de onderkant van het lichaam is wit. Ook de rugvin heeft een grote witte band. Rond de zeer grote bek zitten de antennes waarmee ze ook in het donker de omgeving kunnen aftasten. De mannen en vrouwen zijn niet van elkaar te onderscheiden. Je kunt deze soort niet verwarren met een andere soort, er zijn geen soorten die hierop lijken.

Roodstaartmeerval in de dierentuin - ongeveer 100 centimeter lang.
Roodstaartmeerval in de dierentuin – ongeveer 120 centimeter lang.

Een volgroeide Roodstaartmeerval kan een lengte bereiken van zo’n 180 centimeter. Met een maximaal gewicht van zo’n 80 kilogram is het een serieus grote vis.

Op de foto zie een Roodstaartmeerval in de dierentuin. Ik schat dat dit exemplaar zo’n 120 centimeter lang is. Ter vergelijking sta ik ook op de foto. Ik ben 183 centimeter lang.

Karakter

Ondanks zijn grootte is de Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval eigenlijk een redelijk vredelievende soort. Natuurlijk eet hij alle vissen die in zijn bek passen maar de grotere soorten laat hij geheel met rust. Vergis je overigens niet in de omvang van de bek, die kan echt grotere vissen aan dan je op het eerste oog zou denken.

Ze kunnen naar soortgenoten of andere antennemeervallen territoriaal zijn, zeker in een aquarium wat eigenlijk te klein is. Met een voldoende groot aquarium heb je dit probleem eigenlijk niet.

Biotoop

Deze soort kent een zeer groot verspreidingsgebied in Zuid Amerika. Ze leven in het stroomgebied van de Amazone, Rio Orinoco en Rio Marañón waar ze voorkomen in snelstromend water tot in het stilstaande water van overstroomde bossen. Rond deze rivieren komen ze voorin Bolivia, Braziliië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Venezuela.

In het wild is het een alleseter. Alles wat voor zijn bek komt en er in past wordt gegeten. Ze eten daar voornamelijk vis, ongewervelden en fruit wat in het water is gevallen.

Dieet

In het aquarium zal de Roodstaartmeerval in principe al het voer aannemen wat hij krijgt voorgeschoteld. Denk daarbij vooral aan vleesachtig voer zoals levende of dode vis, garnalen, mosselen, spiering, wormen etc. Deze soort groeit zeer snel, zeker in een aquarium waar ze vaak teveel voer krijgen. Jonge exemplaren hoeven eigenlijk slechts om de dag gevoerd te worden. Naarmate ze ouder worden kun je het aantal voedingen afbouwen, volwassen exemplaren slechts eenmaal per week voeren. Je kunt aan het gedrag van de vis aflezen wanneer het tijd is om te voeren. Eenmaal gevoerd worden ze sloom en blijven vaak op de bodem liggen. Als ze permanent rondzwemmen zijn ze hongerig en zou je ze wat kunnen voeren.

De belangrijkste doodsoorzaak bij de Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval is overvoeren! Geef ze ook geen runderhart of kip, de maag van de meerval kan dit niet goed verteren en veroorzaakt opbouw van overtollig vet in de vis. Ook voervissen zoals goudvissen zijn niet aan te raden tenzij je ze zelf kweekt. Deze voervissen komen doorgaans bij de groothandel vandaan en kunnen ziektes met zich meebrengen. De Roodstaartmeerval is hier niet immuun voor!

Het aquarium

Zelfs een zeer groot aquarium kan deze vissen eigenlijk niet de ruimte geven die ze nodig hebben. Wil je ze toch houden denk dan aan een minimale aquarium afmeting van 4 meter breed, 2,5 meter diep en 1,20 meter hoog. Deze soort heeft in principe geen inrichting nodig. Wil je het toch inrichten dan is dat alleen voor jezelf, de vissen maakt het niet uit. Zorg er wel voor dat de inrichting te zwaar is om verplaatst te worden, door zijn afmetingen zal deze vis het aquarium anders geheel verbouwen.

De bodem mag geheel kaal blijven. Je kunt er voor kiezen om de bodem te bedekken met zand of met grote kiezels, dit zal wel geregeld worden verplaatst door het gewoel van de vissen. Aquarium grind wordt afgeraden omdat dit in de kieuwen kan blijven hangen. De Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval heeft de neiging om alles wat in zijn bek past door te slikken. Zorg er dus voor dat alle aquarium apparatuur buiten het aquarium wordt gehouden om te voorkomen dat ze verwarming, filteruitlaat etc door kunnen slikken. Dit geldt ook voor eventuele inrichting van het aquarium.

De verlichting moet wel enigszins gedimt zijn, bij gedimt licht voelen de vissen zich beter op hun gemak. Filter het aquarium met een ruim bemeten extern biologisch filter. Vissen van deze grootte kunnen het water flink belasten!

Voor jonge/kleine exemplaren is het wel aan te raden wat grote stukken kienhout te plaatsen waar ze zich achter/onder kunnen verschuilen.

Kweek

Binnen de bescheiden afmetingen van een aquarium is het kweken van deze fraaie vissoort niet haalbaar. Commerciële kwekerijen in Azië kweken op grote schaal met de Roodstaartmeerval, voornamelijk voor consumptie. Door zijn zeer snelle groei en forse afmetingen is hij hier zeer geschikt voor.

Conclusie

De Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval is een vissoort die op jonge leeftijd en als volwassen dier een mooie tekening laat zien. Helaas wordt deze soort te groot om in een gewoon aquarium te kunnen houden. Ook al zeggen de verkopers in de winkel dat ze niet zo groot worden, koop ze alsjeblieft niet. Dierentuinen nemen dieren die te groot zijn geworden niet meer aan, het zijn er gewoon teveel. Vissen blijven NIET klein als ze in een klein aquarium worden gehouden! Ze worden uiteindelijk zo rond de 1 meter 80 lang en kunnen dan zo’n 80 kilo wegen!!!

Video

Niet iedereen wil het zien, maar je krijgt wel een idee van hoe groot deze meervallen kunnen worden:

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Yu-Chia Chang

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Dieet

Herkomst

Landen

, , , , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Phractocephalus hemioliopterus – Roodstaartmeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *