Phyllonemus typus

Phyllonemus typus is een kleinblijvende meerval uit het Tanganyika meer, dat grotendeels nachtactief is. Het is een interessant alternatief voor synodontis meervallen in het Tanganyika aquarium.

Beschrijving

De Phyllonemus is een van de weinige niet-cichliden uit het Tanganyika meer. De Phyllonemus groep kent slechts 3 familieleden: de typus, de veel zeldzamere filenemus en de brichardi. De baarddraden van de typus zijn aan de uiteinden wat verdikt waar die van de filinemus wat meer lijken op draden. De Brichardi heeft in tegenstelling tot de anderen geen tanden op de plaat van de bovenkaak. Ook zijn de buitenste kin baarddraden langer, tot wel 2 keer de kop.

Deze soort is een nachtdier, doorgaans liggen ze overdag tussen de rotsen te slapen en komen te voorschijn zodra het schemerig wordt. Van tijd tot tijd zal hij overdag wel een rondje zwemmen maar al snel weer verdwijnen tussen de rotsen. Ze zijn redelijk rustig en worden al snel onderdrukt als ze samen worden gehouden met grotere of erg agressieve soorten. Ze stellen het overigens wel op prijs als ze een paar soortgenoten om zich heen hebben. Houdt de soort niet bij Synodontis meervallen, omdat deze soort dan onvoldoende voedsel weet te bemachtigen en wegkwijnt.

Uit onderzoek van de inhoud van de maag blijkt dat ze zich voornamelijk voeden met kleine schaaldiertjes, insecten larven maar ook kleine visjes. Met zijn grote bek kan en zal hij dus ook jacht maken op de jongen in het aquarium. Het dieet behoort dan ook te bestaan uit een mix van diepvriesvoer en wafers voor meervallen om ze gezond te houden.

Er zijn een aantal gelukte kweken bekend in het aquarium, net als de meeste Tanganyika soorten is het een muilbroeder. Zowel de man als vrouw kan de eieren uitbroeden.

Copyright foto’s

Matthijs Meindertsma
Ben Lee – Amiidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Phyllonemus typus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *