Pisaster giganteus

De zeester Pisaster giganteus heeft vijf armen die zijn bedekt met witte, roze of paarse stekels die zijn omgeven door blauw weefsel aan de basis en kunnen van kleur varieren van rood, oranje, bruin tot zelfs groen.

Artikelnummer: 26947 Categorieën: , Tags: , , ,

Pisaster giganteus

De zeester Pisaster giganteus heeft vijf armen die zijn bedekt met witte, roze of paarse stekels die zijn omgeven door blauw weefsel aan de basis en kunnen van kleur varieren van rood, oranje, bruin tot zelfs groen. De huid is bedekt met Pedicellariën, dit zijn kleine tangachtige uitsteeksels die de huid vrij moeten houden van kleine planten en diertjes. Ze kunnen een spanweidte bereiken van zo’n 60 centimeter. De naam giganteus lijkt wat voorbarig te zijn omdat de gemiddelde grootte van deze soort in de getijdenzone kleiner blijft dan de Pisaster ochraceous, echter buiten de getijdenzone wordt de Pisaster giganteus behoorlijk groter.

Verspreiding / Leefomgeving

De Pisaster giganteus komt voor langs de Pacifische kust van Brits Colombia tot aan Baja Californië. Ze leven daar op rotsachtige ondergronden, maar kunnen ook op het zand worden gevonden van de getijdenzone tot een diepte van zo’n 90 meter.

Dieet in het Wild

Hun typische prooi zijn schaaldieren zoals mosselen, slakken en zeepokken. Ze eten deze door hun maag uit te breiden en door kleine gaatjes in de tweekleppigen zoals mossels te steken. Ze eten soms ook andere langzaam bewegende dieren die niet snel genoeg zijn zoals stervende vissen, shelpdieren, anemonen en andere zeesterren.

Vijanden

Zee meeuwen en zee otters zijn roofdieren die zeesterren eten….en natuurlijk soortgenoten.

Voortplanting

Individuele zeesterren zijn man of vrouw. Beide geslachten laten geslachtscellen los in het water voor externe bevruchting. Larven zijn planktonachtig. De Pisaster giganteus kan zo’n 20 jaar oud worden.

Opmerkingen

SEA STAR WASTING SYNDROME is een groot probleem geworden in zowel de Stille als de Atlantische Oceaan. Voor meer informatie over dit probleem kun je een kijkje nemen op deze link van de University of Santa Cruz 9-9-14. http://www.eeb.ucsc.edu/pacificrockyintertidal/data-products/sea-star-wasting/updates.htm
Fitzgerald Marine Reserve. http://www.fitzgeraldreserve.org/newffmrsite/wp-content/uploads/2014/09/BetweenTides_9-14_web.pdf

Video

 

Auteur

Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux
Richard Ling

Referenties

Encyclopedia of Life eol.org/pages/598468/details
Animal Diversity Web, ADW http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Pisaster_giganteus/classification/
Ron’s flickr https://www.flickr.com/photos/cas_docents/7137830837/in/set-72157608501343477
Ron’s WordPress shortlink http://wp.me/p1DZ4b-1mV

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pisaster giganteus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *