Pomacanthus imperator – Imperator Keizersvis

De Pomacanthus imperator – Imperator Keizersvis is een redelijk grote keizersvis die niet reefsafe is. Alleen houden met andere vissen van ongeveer gelijke grootte.

Beschrijving

Pomacanthus imperator – Imperator Keizersvis

Pomacanthus imperator, zijn lid van de familie Pomacanthidae. De familie Pomacanthidae omvat alle doktersvissen. Er zijn zeven beschreven geslachten met 86 soorten die tezamen de groep doktersvissen vormen. Doktersvissen bewonen de ondiepe rif formaties in de tropische regionen van de oceaan. De Pomacanthus imperator komt van nature voor in zowel de Indische als de Stille Oceaan. Zijn leefomgeving strekt zich uit vanaf de Rode Zee tot helemaal aan de kust van Hawaii en vanaf Japan tot aan het zuiden van het Great Barrier Reef.

De Imperator dankt zijn naam aan het keizerlijke kleurenpallet bestaande uit een helder, koninklijk blauw met fel geel. De kleur van deze soort tussen de jeugd en volwassen dieren is behoorlijk afwijkend. Jonge dieren hebben een diep blauwe lichaamskleur en staartvin. In fel contrast met het donkere lichaam lopen er concentrische cirkels over het lichaam van wit/zwarte ringen die zich uitbreiden als rimpels in stilstaand water wanneer het oppervlak wordt verstoord door een vallend object. Deze cirkels beginnen in de staart regio en werken zich naar voren helemaal naar de kop toe. Na ongeveer vier jaar ondergaat de vis een morfologische kleur verandering als onderdeel van zijn overgang naar volwassenheid. Volwassenen hebben blauw – gele horizontale strepen over de lengte van hun lichaam, een zwart masker omzoomd door een blauwe rand over hun ogen en een gele in plaats van donker blauwe staart. Jongen die in gevangenschap zijn opgegroeid zijn doorgaans niet zo helder gekleurd als hun tegenhangers in het wild. Dit kan wellicht liggen aan gebrek in hun voedsel in gevangenschap waarvan nog niet bekend is waar dit uit bestaat.

Dit is een van de duurdere zoutwater soorten. Je kunt een prijs verwachten van rond de 60 tot 250 euro voor een exemplaar, een en ander afhankelijk van de grootte en volwassenheid. Deze soort wordt ook verkocht als Imperator (een onderscheiden commandant in het Romeinse Legioen).

Het Aquarium

Deze keizersvis wordt niet aangeraden voor de beginnende zoutwater aquariumhouder. Ze kunnen niet tegen iets anders dan de zuiverste water condities. Uiteindelijk groeien ze door tot een volwassen lengte van 40 centimeter en hebben dan ook een minimale aquarium grootte nodig van 1000 liter maar liever nog veel groter als je ze samen gaat houden met andere vissen. Ze zijn ook vatbaar voor parasieten. Als je een quarantaine aquarium hebt is het aan te raden ze minimaal twee weken te isoleren voordat je ze bij de andere vissen zet. Als je er een koopt bij een lokale handelaar zou je kunnen onderhandelen om hem daar in quarantaine te zetten als onderdeel van de koop.

De Pomacanthus imperator – Imperator Keizersvis is een mild agressief dier. Ze hebben de neiging om kleinere vissen lastig te vallen en zullen zeker proberen ze op te eten. Ze zouden alleen gehouden moeten worden met vissen van ongeveer dezelfde grootte. De Pomacanthus imperator is extreem territoriaal richting zijn eigen soortgenoten in de beperkte ruimte in gevangenschap. Je moet absoluut niet proberen er meer dan een in je aquarium te houden.

Dieet

Hoewel ze van nature voorkomen op tropische riffen, is deze soort absoluut geen geschikte kandidaat voor een rif aquarium. Deze vissen groeien uit tot grote omnivoren. Ze eten graag de kleinere schaaldieren uit je rif aquarium. Ze zullen ook zowel je zachte als steenkoralen collectie zien als een delicatesse om van te smullen.

Onthoudt dat deze soort waarschijnlijk een nog niet geïdentificeerd voedingsgebrek vertoond wanneer hij in gevangenschap is opgegroeid. Ze moeten een divers dieet krijgen wat hun natuurlijk dieet zo nauw mogelijk simuleert. Ze eten diepvriesvoer voor zoutwater vissen, met vitamine verrijkte artemia en zeewater algen. Hun dieet zou moeten worden aangevuld met klein gemaakte verse zeeproducten. Garnalen, inktvis en weekdieren zijn aanbevolen voer. Je kunt speciaal voer voor keizersvissen krijgen. Deze bevatten ook een percentage spons als ingredient. Spons is een belangrijke voedingsbron voor deze vissen in de natuur. Het wordt sterk aangeraden om grondig onderzoek te doen naar de dieet vereisten voor deze soort voordat je de beslissing maakt zo’n groot avontuur aan te gaan.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Brian Gratwicke
Doug Anderson
Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Minimale inhoud in liter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pomacanthus imperator – Imperator Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *