Pomacanthus navarchus – Droom Keizersvis

De Pomacanthus navarchus of Droom Keizersvis heeft een zeer aantrekkelijk uiterlijk. Je hoeft geen zeewater expert te zijn om er een groot te brengen.

Pomacanthus navarchus – Droom Keizersvis

Droom Keizersvissen of Pomacanthus navarchus behoren tot de familie Engel-of keizersvissen. Deze soort komt oorspronkelijk voor in zowel de Indische als Stille Oceaan. Grote concentraties kunnen worden gevonden buiten de kust van de Egeïsche eilanden en Nieuw-Guinea, alsmede op het Great Barrier Reef. Deze vissen bezetten dieptes van 10 tot 100 meter. Hoewel een zeewater soort, zijn Droomkeizersvissen vaak te vinden in brakwater lagunes.

Dit is de zoveelste grote Keizervis die is vernoemd naar haar fraaie kleurpallet. Deze vissen zijn vrij opvallende verschijningen. Hun snuit en het onderste deel van het hoofd zijn geel met een paarse gloed rond de mond. Hun ogen en het voorste deel van hun lichaam is koninklijk paars. Het bovenste deel van hun lichaam is zadelvormig geel met accenten in blauwe of paarse vlekken. Ze hebben een paarse buik, buik-en anaalvinnen met lichtblauwe randen. Hun staart en rugvinnen zijn geel met paarse versieringen.

Droomkeizers hebben een semi-agressief temperament. In hun natuurlijke omgeving zijn het vrij solitair levende eenlingen. In gevangenschap zijn ze een van de meest territoriale keizers van alle grote rassen. Deze soort zal agressief gedrag vertonen ten opzichte van hun mede aquariumgenoten, het meest richting kleinere vissen en andere keizersvissen. Gezien hun aangeboren agressie, is deze vis het meest geschikt voor een groot show aquarium. Hoe groter het gebied dat ze als hun eigen kunnen zien, hoe kleiner de kans dat ze andere aquarium bewoners zullen pesten. De kans dat ze goed zullen passen in een kleiner gezelschapsaquarium is groter als ze jong worden geintroduceerd in een bestaande populatie. Deze keizersvissen zijn geen goede kandidaat voor een rifaquarium. Zij eten je sponzen en koralen en vrijwel zeker happen ze naar schelpen en siergarnalen. Deze soort kan uitgroeien tot een 8 a 12 cm als volwassene. In een aquarium meten ze vaak niet meer dan 6 tot 10 centimeter in lengte. Een minimale aquariuminhoud van 100 liter met veel open zwemruimte is aan te bevelen.

In tegenstelling tot veel grote keizersvissen, vraagt de droomkeizert een matig zorgniveau. U hoeft geen zoutwater aquarium expert te zijn om er een met succes groot te brengen. Ze laten echtr wel vaak een zekere terughoudendheid zien bij het voeden in gevangenschap.

Voeding

Dit is een omnivore soort. In de natuur grazen deze vissen op koralen en sponzen. Ze eten ook kleine organismen en een beperkte hoeveelheid algen. Veel levend steen zorgt voor voldoende schuilplaatsen en voedsel van een bron waaraan ze gewend zijn. Zodra ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving, ontdoet deze soort zich snel van zijn verlegen houding. Dit is een van de brutalere keizersvissen. De kans is veel kleiner dat ze terugdeinzen voor vreemde voorwerpen in het aquarium dan bij de meeste andere vissen. Droomkeizers kunnen zelfs getraind worden om rechtstreeks uit je hand te eten.

Een nieuw geïntroduceerde Pomacanthus navarchus kan worden gevoed met mysis of artemia, tenzij ze al hebben geleerd om niet-levend voer te accepteren. Het duurt niet lang voordat deze soort begint met het eten wat je ze voorzet. Zodra ze eten is het voor u tijd om andere soorten voedsel op te nemen in hun dieet. Bevroren of gevriesdroogde producten met spirulina en verrijkt met spons materiaal zijn ideaal. Er zijn vele producten op de markt die specifiek zijn gemaakt voor keizersvissen. In brokken gehakte verse krill, garnalen, kokkels en mosselen zijn uitstekend om het voeren uit de hand te oefenen. Indien goed gewend, kan een Droom keizersvis tot 10 jaar leven in gevangenschap. In een paar zeldzame gevallen is deze soort in gevangenschap gekweekt.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Rickard Zerpe – CC BY 2.0
John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

, ,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pomacanthus navarchus – Droom Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!