Pomacanthus paru – Franse Keizersvis

De Pomacanthus paru of Franse Keizersvis wordt met zijn 40 centimeter redelijk groot, ze zijn niet geschikt voor rif aquaria.

Beschrijving

Pomacanthus paru – Franse Keizersvis

De Franse Keizersvis, Pomacanthus paru, is een van de grotere soorten die is ondergebracht in de familie Pomacanthidae. Deze soort bewoont meerdere regio’s van de zeeën en oceanen. Hun oorspronkelijke leefgebied strekt zich uit van Florida naar Brazilië in de Golf van Mexico en het Caribisch gebied en in de oostelijke Atlantische Oceaan langs de kustlijnen van Ascension en St. Paul’s Rock.

Synoniemen: Chaetodon paru, Chaetodon aureus, Pomacanthus aureus.

Het Aquarium

Deze soort zou alleen moeten worden gehouden door zoutwater aquarianen met een gemiddelde en hoger ervaringsniveau. Deze vissen kunnen uitgroeien tot een volwassen lengte van maximaal 40 centimeter lang en bijna net zo hoog. Een minimale aquariuminhoud van 1500 liter is aan te bevelen. Het zijn snelle groeiers. Het zijn allesbehalve lieverdjes. Het temperament van deze soort kun je beschrijven als semi-agressief. Echter, gezien zijn snelle groei snelheid en volwassen grootte is er een grote kans dat zij de dominante vis in je aquarium te worden. Ze zijn niet geschikt voor rif aquariums.

Het zijn alleseters met een grote eetlust en en consumeren graag zowel uw levende dieren, zowel plantaardig als dierlijk. Ze zijn intolerant tegenover hun eigen soort en zullen een hoge mate van territoriaal gedrag vertonen in de beslotenheid van een aquarium. Je kunt ze het beste solitair of als koppel houden. Ze hebben heel schoon water nodig om niet ziek te worden. Ondanks alle negatieve eigenschappen van deze exotische schoonheden zijn ze zeer populair onder de serieuze liefhebbers van zoutwater. En ze zijn een van de meest taaie en eenvoudig te houden van de grotere soorten Keizersvissen. Ze kunnen meer dan 15 jaar oud worden.

Dieet

Dit is een snelle en behendige jager. Hun lichamen zijn lang en smal. Hun smalle breedte stelt ze in staat makkelijk te manoeuvreren in en rond koraal formatie om te jagen of te voorkomen dat ze bejaagd worden. Ze roeien met hun borstvinnen als een manier van voortbewegen. Ze hebben langgerekte rug-, anaal- en staartvinnen. De combinatie van de twee maakt ze snel en zeer wendbaar.

Jeugdkleed

Hoewel ze een gemeenschappelijke lichaamsvorm hebben, zien volwassenen en jongen er opvallend anders uit. De jongen zijn overwegend zwart met gelijkmatig verdeelde gele verticale strepen die beginnen bij de snuit en eindigen aan de basis van hun staartvin. Hun kleur is veel helderder dan die van een volwassene. Volwassenen hebben blauwgrijze gezichten, gevolgd door een dikke zwarte verticale band. De schubben op hun lichaam zijn zwart waarbij de buitenste randen omrand zijn met goudgeel. De kleur van volwassenen dieren worden doffer naarmate ze ouder worden.

Voedingsgewoonten

De voedingsgewoonten van jongen en  volwassenen zijn ook verschillend. De jongen maken andere vissen schoon. Ze zetten regelmatig schoonmaak stations op, waarbij ze de parasiten eten van vissen zoals snappers, murenen en doktersvissen. Volwassenen verlaten deze voedingsgewoonte voordeel van het eten van sponzen, algen, hoornkoralen en manteldieren. In hun natuurlijke omgeving vormen sponzen 70% van de calorie-inname van een volwassene.

Over het algemeen is het geen probleem om een Franse Keizersvis in gevangenschap aan het eten te krijgen. Ze leren snel om pellets, bevroren en gedroogd voer te eten. Zorg er wel voor dat je hierin een goede mix algen en sponzen opneemt in hun dieet. Algenvellen en speciaal samengesteld voer voor Keizersvissen helpt bij het gezond houden en om hun kleuren te onderhouden. Een overvloed aan levendsteen wordt ook aangeraden.

Deze vissoort is monogaam. In het wild zal een koppel hun territorium fel verdedigen tegen indringers en andere koppels Keizersvissen. In gevangenschap kunnen ze zich voortplanten alhoewel dit niet vaak gebeurd.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Kris De Maeght
Alfonso Gonzalez
Laszlo Ilyes

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pomacanthus paru – Franse Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *