Pomacanthus semicirculatus – Koran Keizersvis

De Pomacanthus semicirculatus – Koran Keizersvis groeit uit tot een volwassen lengte van zo’n 40 centimeter. Door hun grootte hebben ze wel een zeer groot aquarium nodig. Een minimale aquarium grootte van 700 liter is aanbevolen, maar liever nog veel groter

Beschrijving

Pomacanthus semicirculatus – Koran Keizersvis

Pomacanthus semicirculatus of Koran Keizersvissen behoren tot de familie Pomacanthidae. Deze soort is endemisch in de Indische- en Stille Oceaan en de Rode Zee tot zo ver Oostelijk als Samoa. Hun geografische spreiding strekt zich uit van Japan, over de gehele oostkust van Afrika naar West Australië en Nieuw Zuid Wales. Dit zijn rif vissen en bewonen de riffen op een diepte van 1 tot 30 meter.

Beschrijving

Een van de gemeenschappelijke kenmerken van de zeewater Keizersvissen is de drastische kleurverandering van het jeugdkleed naar de volwassen kleuren in hun leven. Het is gewoon geweldig om een jong dier langzaam te zien omkleuren naar het volwassen kleurenpalet. Deze vissen ondergaan drie stadia op weg naar volwassenheid.

Eerste fase

Het Griekse woord semicirculatus verwijst naar de eerste fase in hun leven. Baby’s van de Pomacanthus semicirculatus hebben zwarte lichamen met blauwe en witte strepen die zich concentrisch naar voren uitbreiden vanaf hun staart. Dit patroon lijkt erg op de helft van de rimpelingen in een vijver waar een kiezelsteen in is gegooid. Een baby Pomacanthus semicirculatus kan eenvoudig worden verward met een jonge Pomacanthus imperator of Pomacanthus annularis. Nader onderzoek laat zien dat de Pomacanthus semicirculatus bredere en minder strepen heeft.

Tweede fase

Zodra de vis ongeveer 7,5 centimeter is geworden beginnen de semicirulaire markeringen langzaam recht te trekken in vloeiende lijnen. Op ongeveer 12 centimeter lengte begint de vis patronen tussen de blauwe lijnen op de staartvin te laten zien die lijken op Arabisch schrift, vandaar de naam Koran Engelvis. Ze vertonen nu een combinatie van het jeugd en volwassen kleurenpalet. Dit markeert het einde van de tweede kleuren fase. Op de leeftijd van ongeveer 2 jaar en tussen de 15 en 18 centimeter lengte begint deze soort om te kleuren naar zijn volwassen kleuren palet.

Volwassen kleuren

Volwassen dieren zijn doorgaans een geelachtig groen van kleur met variërende blauwe of bruine vlekken op hun lichaam en staartvin. Hun koppen kunnen blauw zijn of gelijk aan hun lichaamskleur. Kieuwen en vinnen zijn afgezet met blauw. In de Engelstalige aquarium industrie worden ze verkocht onder de namen: Koran Angel, Blue Koran Angel, Half circle Angel, Half Circled Angel en Semicircle Angel.

Het Aquarium

Deze vissen groeien uit tot een volwassen lengte van zo’n 40 centimeter. Door hun grootte hebben ze wel een zeer groot aquarium nodig. Een minimale aquarium grootte van 600 liter is aanbevolen, maar liever nog veel groter. Een goed bezet aquarium met meerdere soorten zou behoorlijk veel groter moeten zijn. Deze vissoort heeft een semi-agressief karakter. Ze kunnen kleinere vissen lastig vallen. De grotere andere soorten zullen ze grotendeels negeren. Ze zullen echter zwaar territoriaal gedrag laten zien tegenover soortgenoten en andere Keizersvissen. Het is aan te raden slechts 1 grote Keizersvis soort te houden in een aquarium.

Veel van de grotere Keizersvis soorten zijn alleen te houden door de zeer ervaren zeewater aquarianen. De Koran Keizersvis is ook geschikt voor de gemiddeld ervaren aquariaan. Grote Keizersvissen hebben een exceptioneel hoge sterftecijfer in gevangenschap. Hier zijn een paar handige tips om er voor te zorgen dat je Keizersvissen het overleven. Kies geen baby of een volwassen dier. Baby’s hebben nog niet genoeg weerstand ontwikkeld om de overgang naar het leven in gevangenschap te overleven. Ze zijn veel vatbaarder voor verkeerde behandelingstechnieken tijdens het vangen en transport.

Overwennen aan voer

Volwassen dieren hebben hun hele leven in het wild doorgebracht. Het kan extreem problematisch zijn om ze aan het eten te krijgen en ze daarna nog eens zover te krijgen om hun gedragspatroon aan te passen zodat ze ook niet levend voer gaan eten. Jonge dieren zijn doorgaans taai genoeg om het acclimatisatie proces te doorstaan van het leven in het wild naar het aquarium. Daar komt bij, dat aangezien ze nog niet helemaal volgroeid zijn, ze waarschijnlijk veel makkelijker zijn in te passen in een bestaand visbestand. Een jong dier van 10 tot 15 centimeter is ideaal voor een gemengd aquarium.

Aanschaf van een Pomacanthus semicirculatus

Voordat je een Keizersvis koopt moet je altijd goed kijken of hij niet zwaar ademt. Keizersvissen zijn vatbaar voor kieuw problemen als ze niet juist worden verscheept of door slechte watercondities. Bij normaal rustig gedrag zouden de kieuwen van de vis zich ongeveer 1 keer per seconde moeten openen. Kies altijd een exemplaar wat een vol lichaam en kop heeft. Uitgeholde trekken zijn een zeker teken van ondervoeding. Vraag of je mag kijken terwijl de vis wordt gevoerd. Een vis die in de winkel eet zal hoogstwaarschijnlijk ook bij je thuis eten. Kies een actieve vis met volle vinnen. Een trage vis met gerafelde vinnen kunnen de eerste tekenen zijn van ziekte. Kijk ook naar de ogen, die moeten helder zijn en stralen. De kleur van de vis moet ook egaal zijn. Je wil geen exemplaar met witte vlekken, verkleuringen of putjes.

Aanbetaling

Tenslotte maar zeker niet het onbelangrijkst, doe een aanbetaling of vraag de verkoper om de vissen minstens 3 weken in quarantaine te houden voordat je hem mee naar huis neemt. Als je thuis een quarantaine aquarium hebt, is een aanvullende quarantaine periode van twee weken aan te bevelen voordat je ze in je bevolkte aquarium introduceert. Keizersvissen zijn langlevende vissen. Een gezonde Koran Keizersvis kan zo’n 15 tot 20 jaar oud worden.

Dieet

Pomacanthus semicirculatus – Koran Keizersvissen zijn omnivoren. In de natuur bestaat hun dieet uit een mengeling van spons, koraal, algen, wormen, weekdieren en schaaldieren. Onnodig te zeggen dat deze soort niet geschikt is voor een rif aquarium. Begin ze te trainen om niet levend voer te eten door steeds grotere hoeveelheden vlokvoer of granulaat mee te mengen of geef ze bevroren voer samen met levende artemia. Eenmaal succesvol geacclimatiseerd, kan het proteïne gedeelte van hun dieet worden aangevuld met fijn gehakte schaal- en weekdieren. Ze moeten ook worden gevoerd met een mengeling van algen en plantaardig voer. Gehakte spinazie, courgette, gele pompoen en broccoli zijn bijvoorbeeld geschikte groenten. Gewoon een paar dingen proberen om te zien welke groenten ze het liefst eten.

Algen

Algen zijn een essentieel onderdeel van het dieet van de Keizersvis. Een overvloed aan goed werkend levend steen is een noodzaak om deze soort gezond te houden. Gedroogde algenvellen helpen ze om voldoende en optimale voedingsstoffen binnen te krijgen. Producten zoals Ulva (zeesla), Nori, Kombu en Caulerpa kunnen worden gekocht bij de meeste Aziatische voedingswinkels.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Keiyac
Klaus Stiefel
Russell Gilbert
Elias Levy
Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Minimale inhoud in liter

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pomacanthus semicirculatus – Koran Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *