Premnas biaculeatus – Bruine Anemoonvis

De Premnas biaculeatus is een van de grotere en agressievere anemoonvissen. Je kunt ze het beste alleen of in een koppel houden zonder andere anemoonvissen.

Beschrijving

Premnas biaculeatus – Bruine Anemoonvis

De Premnas biaculeatus is een lid van de familie anemoonvissen die kan worden gevonden in Indo-Pacifische Oceaan vanaf West Indonesië tot Taiwan en het Great Barrier Reef. In het Nederlands worden ze ook wel Bruine Anemoonvis genoemd.

Ze kunnen uitgroeien tot zo’n 17 centimeter en naarmate ze groter worden, worden ze ook agressiever naar andere anemoonvissen. Ze staan in het Engels ook wel bekend als Spine-Cheek anemonefish genoemd naar de stekel op zijn wang. Het is het enige lid van de soort Premnas maar men heeft voorgesteld om de groep vissen vanaf Sumatra te erkennen als afzonderlijke soort: Premnas epigrammata.

De strepen op het lichaam zijn normaal wit maar in het taxon epigrammata zijn ze geel. Het vrouwtje is meestal groter dan het mannetje en donker rood of kastanjebruin van kleur, het mannetje is kleiner en helder rood.

Premnas biaculeatus - Bruine Anemoonvis
Premnas biaculeatus – Bruine Anemoonvis

Het Aquarium

Voor een enkele vis wordt aangeraden een aquarium te gebruiken van minimaal 130 liter of 260 liter voor een koppel. In het wild komen ze uitsluitend voor met de Entacmaea quadricolor zeeanemoon en bij voorkeur zou je die in het aquarium kunnen aanbieden (maar dit is geen vereiste). De Premnas biaculeatus houdt van garnalen en herbivoor voer.

Door zijn stekels mag deze anemoonvis niet worden gevangen met een net. De stekels kunnen verstrikt raken in het net wat de vis kan beschadigen. Beter is het om ze uit te vangen met een visval. De Premnas biaculeatus is een van de grotere, agressievere leden van de familie anemoonvissen. Je kunt ze het beste afzonderlijk huisvesten met als enige uitzondering van een gekoppeld paar. De Premnas biaculeatus kun je beter niet samenhouden met andere soorten anemoonvissen omdat ze de andere soort dan zullen opjagen. Een goede manier om de agressie enigszins binnen de perken te houden is door de rotsen regelmatig te herschikken. Ook kun je het koppel het beste als laatste toevoegen aan je visbestand.

Als de juiste waterwaardes worden aangehouden zal de Premnas biaculeatus een taaie en amusante bewoner van het aquarium zijn. Ze reageren op mensen tot op het punt dat ze die proberen te “intimideren” als ze die persoon niet kennen.

Video

Auteur

WikipediaCC BY 3.0.

Vertaling 

John de Lange

Copyright foto’s

Jan Messersmith
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , ,

Nederlandse Namen

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Premnas biaculeatus – Bruine Anemoonvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *