Protomelas ornatus

Protomelas ornatus, ondanks zijn forse grootte van 25 centimeter wordt deze fraaie, rustige Malawi cichlide gemakkelijk door andere soorten gedomineerd.

Artikelnummer: Protomelas ornatus Categorieën: , , , ,

Protomelas ornatus

Net als de Protomelas mbenji Thick Lips heeft de Protomelas ornatus vergrote lippen. Deze vergrote en dikke, vlezige lippen gebruikt hij bij de jacht op kleine Mbuna en kreeftachtigen in de overgangs zone. Zijn lippen drukt hij dan over de kieren en spleten waar de jonge Mbuna zich in verbergen en zuigt ze eruit. Deze soort komt voor in het gehele Malawi meer in de rots en overgangszone’s in relatief ondiep water ( 1 tot 10 meter diepte ).

Mannen kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 25 centimeter. De vrouwen blijven met hun 17 centimeter wat kleiner.

Synoniemen: Haplochromis festivus

Dieet

In het wild ontwikkelt de Protomelas ornatus dikkere lippen dan in het het aquarium. Door het veelvuldig contact met de rotsen groeien de lippen echt uit tot stoot kussentjes. Door het ontbreken van de noodzaak en jonge cichliden blijven de lippen kleiner. Ze gebruiken de lippen om uit kieren en spleten kleine visjes en ongewervelden te halen als voedsel.

In het aquarium kun je ze voeren met diepvries of levend voer. Ook vlokvoer en granulaat wordt gegeten. Zoals bij alle Malawi cichliden geldt: geen rode mug of tubifex om te voorkomen dat ze Malawi Bloat krijgen.

Het Aquarium

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Zorg voor wat rotsen met daartussen holen. De vrouwen kunnen dan schuilen als de man al te opdringerig wordt. Houdt in ieder geval voldoende zwemruimte over in het midden. Planten zijn in een Malawi aquarium niet direct nodig maar als je wel wat planten wil houden zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld Vallisneria.

Zorg voor schoon en zuurstofrijk water met een temperatuur tussen de 22 en 26 graden Celsius. pH mag liggen tussen de 7.5 en 8.5 bij een GH van 12 tot 16.

Kweek van de Protomelas ornatus

De mannen bezetten als territorium een hol met op de bodem zand, waarin ze een kuil graven waar ze kunnen paren. In het aquarium volstaat een kuil die door de man in het zand wordt gegraven. De vrouw legt de eieren in het zand en neemt deze na het bevruchten in de muil. De vrouw broed de eieren in haar muil uit en houdt de jongen dan nog geruime tijd veilig in haar muil. Na ongeveer drie weken worden de jonge visjes uitgespuugd.

De vrouwen vormen samen met de onvolwassen mannen kleine scholen van rond de 20 vissen.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=CpF7kcc-aV8

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Protomelas ornatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *