Pseudanthias engelhardi – Engelhardi Vlagbaars

Pseudanthias engelhardi of Engelhardi Vlagbaars wordt niet heel groot, zo’n 10 centimeter. Het is echter wel een scholenvis en heeft dus soortgenoten nodig.

Categorieën: ,

Pseudanthias engelhardi – Engelhardi Vlagbaars

Pseudanthias engelhardi is in 1982 beschreven door Allen & Starck. De Nederlandse naam voor deze soort is Engelhardi Vlagbaars. Ze maken onderdeel uit van de Serranidae familie, de Zaag- of Zeebaarzen. In totaal bevat deze familie zo’n 450 soorten. Deze familie is weer onderverdeeld in vier onderfamilies. Deze soort valt in de onderfamilie Anthiadinae. Het geslacht Pseudantias kent ongeveer 63 soorten.

De geslachtsnaam Pseudanthias is op te breken in twee Oud Griekse woorden. Pseudes betekent onecht en Anthias is een oud Griekse verzamelnaam voor alle vissen in het ondergeslacht Anthiinae wat terug gaat naar het klassieke Grieks Anthias voor zee-vissen.

Synoniemen: Anthias engelhardi, Pseudanthias carlsoni.

Beschrijving

Met een maximale lengte van zo’n 10 centimeter wordt Engelhardi Vlagbaars niet erg groot. Het is wel een soort die in grote scholen leeft. In het aquarium moet je ze dan ook in een school houden. De kleur en tekening van deze soort is wat variabel maar meestal tussen oranje en roze in. Deze variatie is ontstaan door de enorme afstanden waar deze soort voorkomt. Hierdoor ontstaat vanzelf wat geografische variatie. De mannen hebben in de rugvin een gekleurde vlek die soms als strepen naar beneden doorloopt over de flank.

De tekening van de vlek en de strepen naar beneden lijken op die van de Pseudanthias charleneae en Pseudanthias lunulatus. Mogelijk dat deze soorten achteraf gezien alsnog worden samengevoegd.

Biotoop

Pseudanthias engelhardi leeft in een enorm uitgestrekt gebied in Oceanië. Ze worden gevonden vanaf de Filipijnen tot aan het Groot Barrièrerif bij Australië en verder naar het oosten richting Fiji in de Stille Oceaan.

Vlakbij riffen en koralen verzamelen de vissen zich in grote scholen. Dit kunnen tot wel enkele honderden tot zelfs wel duizenden exemplaren zijn. Deze scholen zijn zelf ook weer onderverdeeld in groepjes bestaande uit één man met meerdere vrouwen, de zogenaamde harems.

Dieet

Het dieet van Pseudanthias engelhardi bestaat uit Zoo-plankton en kleine ongewervelden zoals krill, mysis en artemia. Het is moeilijk om ze aan het eten te krijgen en te houden. Het is voor deze vissen beter om ze meerdere keren per dag een beetje te voeren dan één keer per dag heel veel. Ze kunnen helaas niet wennen aan één voeding per dag. Wellicht is een voederautomaat aan te raden om ze de hele dag in het voer te kunnen zetten.

Het Aquarium

Hoewel Pseudanthias engelhardi niet heel groot wordt is het wel een scholenvis die je het beste in een groep van minimaal acht stuks kunt houden. Ze hebben dan ook een redelijk ruim aquarium nodig vanaf ongeveer 800 liter. Een groep die in een te klein aquarium wordt gehouden zal vanzelf kleiner worden. De groep kent een hiërarchie waarbij de kleinste en zwakste uiteindelijk door stress en/of gebrek aan voedsel zal sterven. Door ze in een aquarium te houden van voldoende grootte en in een groep van voldoende omvang wordt mogelijke agressie verdeeld over meerdere vissen.

Hou in het aquarium altijd één man met meerdere vrouwen in een harem. Bij de aanschaf alleen vrouwen nemen kan ook. Net als zoveel andere Anthiassen is de Engelhardi Vlagbaars hermafrodiet. Alle dieren worden als vrouw geboren. Indien er geen man meer aanwezig is, zal het grootste en sterkste vrouwtje veranderen in een man. Twee mannen in het aquarium loopt niet goed af, onderling zijn mannen vaak agressief en blijft er uiteindelijk maar één in leven.

Richt het aquarium in als rif waarbij de vissen tussen het levend steen kunnen schuilen. Het water moet redelijk wat stroming bevatten om de vissen gezond en sterk te houden.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Rosenstein – CC BY-NC-SA 4.0

Bronnen

Fishbase.org
Wikipedia
Reefs.com
Zeevissen.aquagids.nl

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudanthias engelhardi – Engelhardi Vlagbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *