Pseudomystus siamensis – Aziatische Hommelmeerval

Pseudomystus siamensis is een Stekelmeerval uit de kleine wateren van de Mekong die vaak in de handel wordt aangeboden en goed houdbaar is in het aquarium. De soort is voornamelijk nachtactief of overdag bij het voeren.  De soort wordt tot 15 cm lang. Is in hoge mate territoriaal agressief.

Beschrijving

Pseudomystus siamensis

Pseudomystus siamensis is een stekelmeerval uit de kleine wateren rond de Mekong in Thailand welke regelmatig in de aquariumhandel te vinden is. Kenmerkend voor Aziatische hommelmeervallen zijn de bruin gele banden over het lichaam. De intensiteit van de kleuren neemt af met de ouderdom. De soort wordt 15 cm lang.

Gedrag

Hommelmeervallen leven overdag een verborgen bestaan in hun schuilplaats. In de schemer en s’nachts gaan ze op pad om op te zoek naar insecten, kreeftachtigen en visbroed. Overdag ligt de vis rustig, maar bij het ruiken van voedsel laat het dier een tegenovergesteld temperament zien. Met grote snelheid draaiend en kappend op de vierkante decimeter zwemt de hommelmeervallen dan wild in het rond. Normaliter is dat overdag niet te zien, behalve bij het voeren. Hommelmeervallen zijn in hoge mate territoriumvormend. Binnen het territorium worden alle vissen (ook soortgenoten en andere bodembewoners gebeten en verjaagd). Het is daarom beter om deze vis niet te houden met medebewoners met kwetsbare vinnen. Ook is het verstandig om pas meerdere dieren te houden als het aquarium groot is en er meerdere schuilplaatsen zijn. Bij het vertonen van territoriaal gedrag worden harde klikgeluiden gemaakt.

Aquarium

Inrichting met voldoende zwemruimte afgewisseld met dichtbeplante stukken. De hommelmeerval heeft een donkere tunnelachtige hol nodig om in te schuilen. Houd van enigszins zacht en zuur water. Is verder een vis die tegen een stootje kan. Houdt de vis niet met te kleine vissen. Deze worden s’nachts gegeten.

PH 5.8 – 7.8 Temperatuur 20.0-26.0°C

Aquarium

Er is een kweekgeval bekend, maar details ontbreken.

Video

Tekst

P. de Pijper

Copyright foto’s

  • Nonn Panitvong, siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudomystus siamensis – Aziatische Hommelmeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *