Pterophyllum altum

De Pterophyllum altum lijkt sterk op de Pterophyllum scalare maar toch is er een verschil. De Pterophyllum altum is nog platter en nog hoger dan de Pterophyllum scalare.

Artikelnummer: 24746 Categorieën: , , ,

Pterophyllum altum

De Pterophyllum altum lijkt sterk op de Pterophyllum scalare maar toch is er een verschil. De Pterophyllum altum is nog platter en nog hoger dan de Pterophyllum scalare. Ze kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 35-40 cm terwijl de lengte niet veel meer dan 15 cm is. De Pterophyllum altum is te onderscheiden aan de bovenzijde van de kop deze vertoont ter hoogte van de bovenkant van het oog een scherpe binnenwaartse knik dit word vaak een wipneus of zadelneus genoemd. De streeptekening van de zwarte banden is hetzelfde als dat van de Pterophyllum scalare maar tussen band 1 en 2 en 3 en 4 zien we een lichtere grijsachtig groene band lopen. Deze ontbreken bij de andere soorten.

Herkomst

Zuid Amerika, het meest komt de Pterophyllum altum voor in buurt van de rivier Orinoco in Venezuela, vooral in de rustig stromende wateren.

Inrichting

Deze maanvissen hebben een aquarium nodig van minimaal 100 cm lang en 50 cm hoog. Ook vinden ze het heerlijk om tussen Vallisneria en andere stengel planten te hangen. Zorg er tevens voor om voldoende open zwemruimte te creëren, dit zouden ze op prijs stellen

Water

Als de waterkwaliteit goed is zal de Pterophyllum altum zijn diepe donkere strepen mooi weergeven. Denk daarbij aan wat zuurder water met een pH van 5 tot 6 en een temperatuur van 24 tot 26 graden. 

De strepen geven niet alleen aan of de Altum lekker in zijn vel zit maar is ook een manier om te communiceren.

Voeding

De Pterophyllum  altum die eet zowat alles, vlokken voer, levend voer, gedroogde rode muggenlarven. Zorg er wel voor dat je het voer afwisselt. Hij hapt gretiger als hij verschillende soorten voer krijgt.

Karakter

Het is een rustige vis die zich statisch door het aquarium voort beweegt. Hij is te opzichte naar andere vissen vriendelijk, maar als er Neon Tetra’s (Paracheirodon innesi) bij worden gezet zal hij deze wel zien als levend voer. Dus plaats er geen te kleine vissen bij. Ook is de Pterophyllum altum gesteld op rust, plaats daarom hierbij dus geen al te drukken vissen. Als dit wel het geval is zal de vis vaag worden van kleur en zich schuw gedragen.

Kweek van de Pterophyllum altum

Als er een aantal maanvissen in het aquarium zitten dan zal zich op den duur een koppel vormen. Het vrouwtje is te herkennen aan een dikkere buik partij en geslachts pupil. Als ze eenmaal zover zijn zal het vrouwtje haar eitjes gaan leggen op een stevig blad of een broed kegel, het mannetje volgt haar en bevrucht zo de eitjes. Wanneer er vissen in het aquarium zitten die te dicht in de buurt komen worden deze verjaagt. Als de eitjes uit zijn gekomen dan worden deze nog steeds beschermt door de ouder dieren. Ook brengen de ouder dieren de kleine visjes groot. De kleintjes kun je voeren met pekelkreeftjes (artemia).

Video

Auteur

Miko (Sander)

Copyright foto’s

J. de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum