Pterygoplichthys pardalis

Pterygoplichthys pardalis kan in zowel een gezelschaps aquarium als met roofvissen worden gehouden. Ze worden zo’n 40 tot 50 centimeter lang!

Pterygoplichthys pardalis

Pterygoplichthys pardalis is in 1855 voor het eerst beschreven door Castlenau, toen nog als Hypostomus pardalis. Inmiddels zijn er een aantal synoniemen bekend, zie hiervoor de extra informatie.

In het L-nummer systeem heeft deze soort de nummer L021 en L023. Uitleg over de L-nummers vindt je hier: L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!

Beschrijving

Over het algemeen is Pterygoplichthys pardalis zowel geschikt voor gezelschapsaquaria als roofvisbakken, zolang er maar voldoende ruimte aanwezig is (minimaal 100-120cm.) De plecostomus meerval kan zowel alleen als (onder voorbehoud – zie beneden) met meerdere exemplaren worden gehouden.

Sommige exemplaren kunnen een nogal vervelend en agressief karakter hebben of ontwikkelen. Deze vis kan namelijk behoorlijk territoriaal en ruw zijn, met name grotere/oudere exemplaren, tegen gelijkgekleurde meervallen en in het geval van onvoldoende ruimte. Ook trekt hij regelmatig planten uit de grond, vanwege zijn grootte, en is in staat in korte tijd een geheel aquarium te ontbladeren. Er is zelfs zelfs wel eens waargenomen dat hij zich gewonde of zelfs gezonde vissen vastzuigt, waardoor hij aanzienlijke verwondingen of zelfs de dood kan veroorzaken. Gelukkig zijn dit soort ‘gedegenereerde’ exemplaren zeldzaam.

Met een maximale lengte van zo’n 40 tot 50 centimeter is Pterygoplichthys pardalis een flink grote vis en heeft dus wel wat ruimte nodig.

Vanwege zijn niet aflatende honger is Pterygoplichthys pardalis een flinke producent van afvalstoffen, en moet daarom in een bijzonder goed gefilterd aquarium worden gehouden.

Herkomst

Zuid Amerika: wijdverbreid door het gehele Rio Amazonas-gebied, Brazilië.

Dieet

Pterygoplichthys pardalis is een schijnbaar eeuwig hongerige vis, die naast algen practisch alles eet dat de bodem bereikt: groenten (sla, erwten, spinazie, komkommer, courgette en aubergine), tabletten (algen-, roofvis meervaltabletten), en vleesvoer (garnalen, vis, vlees en runderhart).

Het Aquarium

Een ruim bemeten aquarium met gedimde verlichting, veel kienhout (zie voedsel), en veel decor (planten, stenen) om te schuilen is ideaal voor deze indrukwekkende, kleurrijke en potentieel zeer grote meerval. Een jong exemplaar kan tijdelijk in een kleiner aquarium gehouden worden (als enige bodembewoner minimaal 60x30cm., met meerdere bodembewoners minimaal 80x40cm.), maar een volgroeid dier heeft minimaal een aquarium van al snel 150×60 centimeter nodig en een 200 centimeter aquarium indien meer exemplaren gehouden worden. Ze kunnen behoorlijk territoriaal uit de hoek komen en andere bodembewoners behoorlijk verwonden.

Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een bijzonder krachtig filtratie-systeem is onontbeerlijk, aangezien deze vis door zijn formaat en dieet enorm veel afvalstoffen produceert.

Video

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com
John de Lange

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , ,

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pterygoplichthys pardalis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *