Pygocentrus piraya – Piraya Piranha

Pygocentrus piraya ofwel Piraya Piranha komt slecht zelden voor in de hobby. Ze worden alleen gevangen in de Rio São Francisco waar weinig wordt gevist.

Beschrijving

Pygocentrus piraya – Piraya Piranha

Pygocentrus piraya is in 1819 officieel beschreven door Cuvier. Het geslacht Pygocentrus kent slechts vier soorten en behoort tot de familie Serrasalminae ofwel de Piranha’s.

Beschrijving

Er wordt beweerd dat Pygocentrus piraya een lengte van minstens 60 centimeter kan bereiken, alhoewel daar geen betrouwbare gegevens over beschikbaar zijn (de meeste berichten komen van locale vissers). In thuisaquaria bereikt deze soort zelden meer dan 30 – 35 centimeter, ofschoon de grootst geïmporteerde exemplaren een afmeting van om en nabij de 45 centimeter hebben.

Uiterlijke Kenmerken

Pygocentrus piraya lijkt zeer veel op de andere soorten uit het geslacht Pygocentrus: de convexe, bulldog-achtige kop met bijzonder gespierde onderkaak bezet met extreem scherpe tanden. De ogen zijn zilverkleurig, met een verticale zwarte band ter camouflage, en zijn gepositioneerd voor aan de kop.

Een kenmerk uniek voor deze soort is de vetvin met vinstralen: dit is de enige piranha-soort die dit heeft. De kleur van de vetvin is transparant grijzig, net als de rugvin. De anaal-, borst- en buikvinnen variëren van transparant lichtgeel tot donkerrood. De staartvin is transparant grijsachtig met een donkere aanzet en terminale band.

De kleur van de buik, kieuwdeksels en onderste gedeelte van de kop varieert van geelachtig oranje tot dieprood en is bij gewonde exemplaren zeer intens van kleur. De kleuring van de buik, en dit is alweer een eigenschap uniek voor deze soort, ‘vlamt’ tot boven de zijlijn: bij de andere Pygocentrus-soorten loopt de kleuring niet door tot boven de zijlijn.

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Vetvin met vinstralen.
• Zilverkleurige ogen.
• De kleur op de flanken loopt door tot boven de zijlijn (ook wel vlammen [‘flames’] genoemd).

Herkomst

Deze soort is alleen te vinden in de Rio São Francisco, Brazilië.

Dieet

De Piraya Piranha staat bekend als een vraatzuchtige vis, en in het algemeen niet moeilijk doet als het op voer aankomt. Voedsel dat meestal probleemloos wordt aangenomen is onder meer vis (filets, bevroren en levend *), schaaldieren en kreeftachtigen (garnalen, krill, krab en kreeft, mosselen), insecten (regenwormen, meelwormen, vliegen) en voor de ‘liefhebbers’ van horror in het aquarium zelfs kleine zoogdieren (muizen, ratten, hamsters – zeker niet aanbevolen vanwege de kans op verwondingen, de introductie van ziektekiemen en de rotzooi waar je mee blijft zitten – haar in de filters!)

Daarnaast kan op kleine schaal, dat wil zeggen niet vaker dan eens per maand bij wijze van traktatie, rundvlees, varkensvlees, gevogelte of orgaanvlees (runderhart) gevoerd worden: zorg ervoor dat het ongekruid is en 100% vetvrij, daar piranha’s moeite hebben met het verteren van vetstoffen (vanwege het inherent hogere vetgehalte moeten deze items dan ook zeer spaarzaam gevoerd worden!)
Naast dit dierlijke dieet kunnen in vele gevallen ook geprepareerde voedsel-items zoals droogvoer met dierlijke en/of plantaardige bestanddelen (pellets, tabletten, vlokken), gevriesdroogd en bevroren voer (muggenlarven, bloedwormen) en in sommige gevallen zelfs groenten, fruit, zaden en noten. Met name jonge exemplaren zullen zich hier maar al te graag aan te goed doen.

Wat men ook kiest als hoofdmoot van het dieet, het is van belang om een zo gevarieerd mogelijk dieet aan te bieden. Een uitstekende manier om een voedzaam en afwisselend dieet op te zetten is het zelf maken van voederblokjes: maak een grof mengsel van de ingrediënten die je wil gebruiken en eventueel vitaminepreparaten / voedingssupplementen, vermeng dit met gelatine, en giet het mengsel in een ijsblokjesvorm. Vries dit vervolgens in.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het Aquarium

Kleine Piraya Piranha’s kunnen worden gehouden volgens dezelfde regels als de andere Pygocentrus-piranha’s: dus globaal 80-100 liter per vis. Maar uiteindelijk zal dit niet voldoende zijn: zoals gezegd is dit een van de grootste piranha-soorten, en voor groepje volwassen exemplaren (4-6) zal men toch zeker een aquarium van minimaal 200-250 centimeter lengte en 60 – 70 centimeter diepte moeten hebben, te meer omdat deze soort zeer agressief en territoriaal kan zijn.

Een goed beplant aquarium, voorzien van een aantal goede verstop plaatsen (kienhout, stenen) zal gewaardeerd worden, aangezien deze soort nogal schuw en schrikkerig van aard kan zijn. De aanwezigheid van goede verstop plaatsen, alsmede gedimd licht zal helpen bij de acclimatisatie. Maar uiteraard moet ook voldoende zwemruimte beschikbaar zijn, bij voorkeur met een flinke hoeveelheid stroming.

Gezien het vleesdieet en de grote hoeveelheid afvalstoffen die deze vis produceert, is een bijzonder krachtig en efficient filtratiesysteem absoluut noodzakelijk.

Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 24 tot 30 graden Celsius. De pH kun je het beste houden tussen de 5.5 en 7.5.

Compatibele Soorten

Pygocentrus nattereri, Pygocentrus cariba.

Opmerkingen over Pygocentrus piraya

De Piraya is de onbetwiste koning van het geslacht Pyogocentrus, samen met de Manuel’s Piranha de grootste van alle piranha-soorten, en door velen als een van de mooiste soorten gezien.
De Piraya Piranha is nog niet in gevangenschap gekweekt. Ze worden in het wild slechts in één rivier gevonden (de Rio São Francisco). Dit is een rivier waar de commerciële visvangst voor de aquariumhandel zich nauwelijks ontwikkeld heeft. Hierdoor is deze soort een zeldzame verschijning in particuliere aquariums. De prijzen die voor deze soort worden gevraagd zijn dan ook over het algemeen zeer hoog met prijzen rond de 75-100 euro voor een exemplaar van 12 – 15 centimeter.

De Piraya Piranha staat bekend als een bijzonder vraatzuchtige soort en is één van de drie piranha-soorten die als potentieel gevaarlijk voor de mens wordt beschouwd. Al zijn er geen bevestigde aanvallen met fatale afloop bekend.

Een laatste waarschuwing: ondanks hun vaak terughoudende en schuwe karakter mag men een ding nooit vergeten: onderschatting kan tot zeer ernstige verwondingen leiden. Een piranha die zich bedreigd of in het nauw gedreven voelt zal niet aarzelen te bijten, en een volwassen exemplaar kan met gemak een vinger in zijn geheel afbijten!

!!! Behandel deze dieren dus te allen tijde met het grootst mogelijke respect !!!

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pygocentrus piraya – Piraya Piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *