Rasbora trilineata – Knipstaartje

Het knipstaartje is een vreedzame en levendige scholenvis, je kunt ze samen houden met andere levendige soorten. Houdt ze met 5 stuks of meer, bij 12 stuks vertonen ze meer natuurlijk gedrag.

Beschrijving

Rasbora trilineata – Knipstaartje

De Rasbora trilineata of Knipstaartje kan een lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. Het knipstaartje is een lange glasachtige vis, hij is zilverkleurig, de buik is wit en de rug groengeel, afhankelijk van het licht. De staart is wit met in de beide vinnen een zwarte stip. Vanaf de zijvinnen tot de staart loopt een dunne zwarte streep. Onder blauw licht wordt zijn zilveren kleur hemelsblauw. Als de vis stil hangt “knipt “ zijn staart, vandaar ook zijn naam.

Van deze soort is slechts één synoniem bekend: Rasbora stigmatura

Herkomst

Cambodja, Laos, Thailand, Maleisië, Indonesië: Sumatra , Kalimantan.

Inrichting

Voor deze vis is een aquarium nodig vanaf 1.50 meter. Het aquarium inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting en veel open zwemruimte, gebruik ook kienhout en wat stenen voor voldoende schuilplaatsen. Een donkere bodem en gedimd licht zorgen ervoor dat de vis mooiere kleuren vertoont.

Water

Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-6,5
GH: 5-8

Voeding

Ze lusten witte en zwarte muggenlarven, cyclops, artemia, diepvriesvoer en droogvoer, zelfs fijngesneden regenwormen, het zijn dus eigenlijk alleseters.

Karakter

Het knipstaartje is een vreedzame en levendige scholenvis, je kunt ze samen houden met andere levendige soorten. Houdt ze met 5 stuks of meer, bij 12 stuks vertonen ze meer natuurlijk gedrag.
Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

Kweek van de Rasbora trilineata – Knipstaartje

De kweek van Rasbora trilineata – Knipstaartje is vrij moeilijk. Gebruik een kweekbak met donkere bodem, fijnbladige planten en zacht zuur water. Breng voor de kweek de ouderdieren in een goede conditie. Voer ze gevarieerd, als dit gebeurt met levend en diepvriesvoer vergroot het de kans tot kuitschieten. Voor het afzetten van de eitjes wordt fors gejaagd. De eitjes worden tussen het Javamos afgezet. Na de eiafzetting de ouders uitvangen. De jongen komen na 1 dag al uit, nadat de dooierzak is verteerd (na 2-3 dagen) kunnen de jongen opgekweekt worden met artemia-naupliën en fijn stofvoer.

Video

Auteur

Rickpad – Coby

Copyright foto’s

Rasbora trilineata” by I, Lerdsuwa. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Rasbora trilineata – Knipstaartje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *