Reganochromis calliurus

Reganochromis calliurus is een niet veel gehouden bewoner van de zand, modder en rotsige gebieden. Heeft ondanks het stoere uiterlijk een rustig en vreedzaam karakter, is makkelijk geintimideerd en kan daarom beter niet worden gehouden met dominant ingestelde soorten

Reganochromis calliurus

De Reganochromis calliurus komt voor in het gehele Tanganyika meer op zo’n 60 meter diepe modderbodems, zandvlakten en overgangsgebieden met rotsen. De vis groeit uit tot zo’n 14 centimeter. Wordt niet vaak aangeboden vanwege de diepte waarop hij leeft en de daarmee samenhangende moeilijkheden om deze te vangen. Er zijn geen uiterlijke geslachtskenmerken. De kleur is grijszilver. Zijn de vissen in hun element dan maken zij echter indruk met hun imposant gespreide vinnen en de sterk blauw iriserende rijen schubben.

Beschrijving

De Reganochromis calliurus is een rustige, vreedzame vis die alleen af en toe uithaalt naar soortgenoten. Normaliter zijn dit lichte krachtmetingen en vriendelijke aandoende plaagstootjes. Naarmate de verschillen in onderlinge hiërarchie en omvang toenemen worden de confrontaties heftiger. De vissen zijn gemakkelijk geïntimideerd en gestressed en bij gebrek aan ruimte kwijnen dieren die het laagst in de hierarchie staan weg. Houd een groep daarom alleen in aquarium met voldoende ruimte en plaats er geen dominante soorten (mbuna’s, slakkenhuischicliden) bij.

Advies is om (in geval van beperkte ruimte) te starten met een groep van vijf of zes exemplaren, tot zich een stel vormt en daarna de rest uit te vangen.

Het Aquarium

Het aquarium dient ruim te zijn met een grote (zand)vlakte en voorzien van schuilplaatsen. Bij voorkeur niet te fel licht plaatsen, aangezien de Reganochromis calliurus met hun grote ogen gevoelig worden voor de ontwikkeling van staar. Zorg voor een niet te sterke stroming.

Dieet

In de natuur bestaat het dieet bijna volledig uit garnalen. In het aquarium worden alle gangbare levend, diepvries of droogvoeren gegeten. Ondanks de zeer grote uitstulpbare bek vormt de Reganochromis calliurus geen bedreiging voor kleinere vissen

Kweek van de Reganochromis calliurus

De kweek van de Reganochromis calliurus is moeilijk maar mogelijk. Het is een Bi-parentale muilbroeder. Na drie weken zwemmen de jongen vrij rond.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)
Ben Lee – Amiidae.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Reganochromis calliurus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!