Rhinogobius duospilus – Witwang gobius

De Rhinogobius duospilus of Witwang gobius is een kleinblijvende gobi soort. Het beste kun je 1 man met een aantal vrouwen houden.

Beschrijving

Rhinogobius duospilus – Witwang gobius

Rhinogobius duospilus is in 1935 officieel beschreven door Herre. In het Nederlands wordt hij ook wel Witwang Gobius genoemd.

In de loop der jaren zijn een aantal voorheen verschillende soorten samengevoegd en is de geslachtsnaam veranderd waardoor een aantal synoniemen zijn ontstaan: Ctenogobius duospilus, Gobius duospilus, Ctenogobius whitleyi, Gobius whitleyi, Ctenogobius wui, Rhinogobius wui.

Het Aquarium

De Rhinogobius duospilusof Witwang gobius heeft een aquarium nodig met minimum lengte van 50 centimeter. Het aquarium moet worden ingericht met platte stenen op een bodem van fijn zand. Onder die stenen wordt door het mannetje een hol gegraven. Een sterke stroming wordt op prijs gesteld. Ze gaan zich voornamelijk op de bodem begeven.

Gedrag

Tijdens de paartijd zijn de mannetjes tegenover elkaar vrij agressief, er wordt dan een territorium ingericht. Het beste is om 1 enkel mannetje bij meerdere vrouwtjes te houden. (zeker in een klein aquarium).

Er wordt wel eens gezegd dat ze garnalen durven opeten. Bij de ene aquariaan doen ze het en bij de ander niet. Ik heb zelfs al van iemand gehoord dat hij last had met Waaierhandgarnalen erbij te steken (dit is dus op eigen risico).

Het is geen scholenvis, maar toch neem je best een harempje. Als ze zich op hun gemak voelen dan zullen ze brutaal worden, dan kan je in sommige gevallen beginnen vrezen voor kleine garnaaltjes en visjes.

Ze graven holen en werpen bergen op in het grind. Dit doen ze door de grindjes in hun bek te nemen en elders uit te spugen en door te graven met hun ondervinnen. Ze kunnen met hun gemoedsstemming van kleur veranderen, je ziet dan hun prachtige tekeningen.

Dieet

Eetgedrag: levend,diepvries en droogvoer. Het zijn uitstekende jagers.

Geslachtskenmerken

Het mannetje heeft wat meer kleur dan het vrouwtje, dit is erg duidleijk tijdens de paringstijd.

Kweek van de Rhinogobius wui – Witwang gobius

De kweek van de Rhinogobius wui – Witwang gobius is redelijk eenvoudig. 10 tot 50 eieren worden in een hol tegen het plafond afgezet en bevrucht. De doorzichtige eieren worden door het mannetje intensief bewaakt en verzorgd. Na 2 weken komen de jongen uit en zwemmen 2 dagen later vrij. Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën

Auteur

CB – Amazoona.be

Copyright foto’s

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Dieet

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Rhinogobius duospilus – Witwang gobius” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *