Riccia fluitans – Watervorkje

Riccia fluitans geeft als drijfplantje goede bescherming voor jonge visjes. Dankzij Takashi Amano wordt het ook steeds meer onderwater gebruikt, vastgebonden op steen of hout.

Beschrijving

Riccia fluitans – Watervorkje

Riccia fluitans is een drijvende plant, die wortelloos groeit. In het Nederlands wordt het ook wel Watervorkje genoemd. Met veel licht kan het dichte kussens aan het oppervlak vormen. Vermeerdering vindt plaats door vertakking. Riccia fluitans groeit het mooist met wat toevoeging van CO2 en onder de juiste omstandigheden zie je kleine zuurstof bellen ontstaan op de uiteinden van de bladeren. Gebruikt als traditioneel drijfplantje geeft het een goede beschutting voor jonge visjes.

De kleur van het plantje onder water is lichtgroen. Als het plantje deels bovenwater kan groeien dan zul je zien dat hij bovenwater een meer donkerder groen wordt.

Dit plantje is een cosmopoliet wat inhoudt dat het over de gehele wereld voorkomt. Bij voldoende licht en Co2 vermeerderd het zich redelijk snel. In de herfst zakt het plantje naar de bodem om te overwinteren. Vanuit de toppen groeit bij warmer weer vanzelf weer een nieuwe plantje. Ook is het plantje goed bestand tegen uitdrogen. Planten die op het droge terecht komen kunnen zelfs na een half jaar weer tot leven worden gebracht. Na het bevochtigen ontstaan na een of twee weken weer nieuwe vertakkingen.

Riccia fluitans als mos tapijt in de Aquascape

De Japanner Takashi Amano heeft vele aquarium bezitters geïnspireerd om ook de 1 tot 5 centimeter hoge Riccia fluitans onder water te gaan houden. Het kan onderwater gehouden worden door het vast te binden op een steen met een stuk vislijn of fijn net. Nieuwe uitlopers groeien altijd naar het licht toe waardoor het nodig zal zijn het af en toe te snoeien met een schaar.

Riccia fluitans groeit het mooist met wat toevoeging van CO2 en onder de juiste omstandigheden zie je kleine zuurstof bellen ontstaan op de uiteinden van de bladeren. De plekken waar het Watervorkje onderwater het mooist tot zijn recht komt zijn voor een donkerdere plant, op een stuk hout als mos of op een schuin oplopend veldje.

Tip! voor jonge garnalen biedt een tapijt van Riccia fluitans een mooie onderkomen en ze kunnen eindeloos rond scharrelen naar voedsel deeltjes.

Type: Mos
Groeisnelheid: Medium
Breedte: 5 – 10 centimeter
Licht behoefte: 0.50 Watt per liter
CO2 behoefte: 6-14 mg per liter

Lees ook de tutorial: Riccia fluitans op steen – hierin leer je hoe je eenvoudig dit plantje kunt opbinden!

Video

Auteurs

Tropica.com
John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com

Extra informatie

Herkomst

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Riccia fluitans – Watervorkje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *