Rocio octofasciata – Jack Dempsey

De Rocio octofasciata of Jack Dempsey hebben spectaculaire kleuren, ze hebben een lichtgrijze basiskleur, met heel veel blauwe en groene spikkels over hun hele lichaam, en rode randjes op hun vinnen.

Beschrijving

Rocio octofasciata – Jack Dempsey

De Rocio octofasciata kan een lengte bereiken van 20 centimeter. Deze vissen hebben spectaculaire kleuren, ze hebben een lichtgrijze basiskleur, met heel veel blauwe en groene spikkels over hun hele lichaam, en rode randjes op hun vinnen. Vrouwtjes hebben dezelfde kleuren, alleen minder gespikkeld.

De soort is als sinds 1904 een bekende verschijning in de aquariums. Door selectief kweken zijn er ook verschillende kweekvarianten verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de Electric blue Dempsey met een helderblauwe basiskleur, en de Gold Dempsey, met een bleke metallic gold basiskleur, en goudkleurige spikkels op de wangen. Deze twee kleurvarianten zijn echter nog zeer zeldzaam in de hobby.

Synoniemen

Nandopsis octofasciatus, Heros octofasciatus, Archocentrus octofasciatus, Cichlasoma biocellatum, Cichlasoma hedricki, Cichlasoma octofasciatum, Cichlasoma octofasciatus, Cichlosoma biocellatum, Parapetenia octofasciata

Herkomst

Zuid-Mexico, Honduras, Belize en het schiereiland Yucatan. Ze komen voor in het stroomgebied van de Rio Papaloapán in het zuiden van Mexico tot en met de Ulua rivier in Honduras.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. De bak inrichten met harde planten, stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De planten kunnen het beste in een bloempotje in de bodem verankerd worden, want de Jack Dempsey woelt graag in de bodem. Als bodem kan zand of fijn rond grind gebruikt worden, geen scherp grind anders kunnen ze zich verwonden. Het is aan te raden voor een krachtige filter te zorgen en het water regelmatig te verversen, het zijn ook nogal slordige eters.

Water

Temperatuur: 22-25 graden.
PH: 6,5-7
GH: 8-12

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, insekten, regenwormen, garnalen en stukjes runderhart, ook cichlidensticks worden geaccepteerd.

Karakter

Deze agressieve cichlide is vernoemd naar de legendarische bokskampioen Jack Demspey. Ze zijn zeer territoriaal en alleen samen te houden met andere robuuste cichliden, en dan nog is het afwachten of dit goed gaat. Tijdens de broedperiode zijn ze zeer agressief en dulden dan ook geen andere vissen in de buurt.

Kweek van de Rocio octofasciata – Jack Dempsey

De kweek van de Jack Dempsey is vrij eenvoudig, het beste kan men beginnen met een groepje jonge vissen, waaruit later een goed koppel gevormd kan worden. Er worden tot zo´n 800 eitjes op een platte schoongepoetste steen afgezet en bevrucht. Na 3 à 5 dagen komen de eitjes uit, en worden de jongen intensief beschermd en verzorgd door beide ouders. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteurs

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Hélène Lagueux

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Rocio octofasciata – Jack Dempsey” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *