Saccodon wagneri

Saccodon wagneri is afkomstig uit Ecuador en Peru. Deze gestroomlijnde soort bewoont de snelstromende rotsachtige rivieren.

Saccodon wagneri

Saccodon wagneri is al in 1863 beschreven door Kner. Ze maken onderdeel uit van de familie Parodontidae ofwel de Rotszalmen. Deze familie kent drie geslachten en zo’n 32 soorten.

Beschrijving

Saccodon wagneri kan een totale lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. De kleur is een onopvallend bruin/grijs waardoor ze niet opvallen in het water. Ze hebben een langgerekt gestroomlijnd lichaam met een relatief kleine kop. De bek is onderstandig waarbij de snuit uitsteekt voorbij de bek.

Deze soort heeft een vetvin, de borstvinnen zijn groot en waaiervormig. De staartvin is gevorkt. De meeste exemplaren hebben een donkere vlek op de top van de vetvin.

Jonge exemplaren hebben een donkere horizontale streep die doorkruist wordt door acht tot tien verticale banden. Bij oudere dieren verdwijnt dit patroon langzaam omdat de gehele kleur donkerder wordt.

Saccodon wagneri lijkt heel veel op Saccodon terminalis. De soorten zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden door de plaats van de bek. Bij Saccodon wagneri is deze onderstandig en bij Saccodon terminalis eindstandig.

Dieet

In het wild voeden ze zich voornamelijk met algen. De tanden van deze soort zijn nogal verschillend

Biotoop

Zuid Amerika. Saccodon wagneri bewoont de rivieren langs de kust van Ecuador en de noordelijke kustrivieren van Peru. Ze komen voor in het stroomgebied van de Rio Guayas, Rio Caluma tot en met de Rio Santa Rosa.

Ze bewonen voornamelijk de snel stromende rivieren met rotsachtige bodems.

Het aquarium

Voor zover bekend wordt deze soort niet in het aquarium gehouden.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ronald Navarrete-AmayaCC BY-NC 4.0

Referenties

Guída de Peces para aguas continentales en la vertiente occidental del Ecuador – blz. 82.
Fishbase

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Dieet

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Saccodon wagneri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *