Satanoperca leucosticta

De Satanoperca leucosticta is een langwerpig, zijdelings samengedrukte cichlide met een groenig/geel tot geel/bruine kleur met een groot, afgeronde kop met lichte vlekken op de wangen en kiewdeksel.

Beschrijving

Satanoperca leucosticta

Satanoperca leucosticta is in 1849 officieel beschreven door Müller en Troschel. Allereerst hun wetenschappelijke naam, waar komt die vandaan? Satanoperca is de vertaling van de inheemse naam en betekent Duivelsbaars. De toevoeging leucosticta komt door de witte stippen.

Herkomst

Zoals al eerder vermeld is het een Zuid-Amerikaanse cichlide. Hij is afkomstig uit de groep Cichliden-Geophagus, die voorkomen in Guyana en Suriname en met name in het laaggelegen gebied ten noorden van het Guiana Shield in het noordoosten van Zuid-Amerika, de Rio Essequibo in Guyana en de rivier de Nickerie in Suriname waar wij hem hebben mogen zien zwemmen.

Beschrijving

Het zijn best forse dieren al bestaan er natuurlijk nog grotere cichlides. De Satanoperca leucorstica kan een lengte bereiken van zo’n 24-30 cm. De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes.
Het is heel moeilijk het onderscheid tussen de sexen te zien. Eigenlijk zie je dat alleen tijdens het afzetten van de eieren aan de legbuis.

Het zijn uitstekende dieren om te houden in een aquarium, ze zijn zeer sociaal en verdraagzaam naar andere vissen, zo kunnen ze goed met kleine zalmen gecombineerd worden. Maar wanneer je een plantenaquarium wilt hebben, zijn deze dieren niet geschikt. Ze zoeken namelijk de gehele dag naar voedsel waarbij ze tot aan hun ogen in het zand duiken. Hierdoor is het lastig om planten in de bak te hebben en zeker om ze te houden.

Het aquarium dient minimaal 200 cm. te zijn en voorzien zijn van filterzand (Satanoperca leucosticta zijn aardeters wat betekent dat ze het voedsel zoeken door een hap zand te nemen en daaruit filteren ze het voedsel en spuwen het gefilterde zand weer uit).

Houd de bodem zo open mogelijk met hier en daar wat maaskeien en platte stenen (voor het afzetten van de eitjes), en maak schuil-mogelijkheden door wat kienhout en harde planten (die moet je wel tussen de stenen plaatsen) in de bak te zetten. De waterwaarde mag schommelen tussen de 27-30 graden met een pH: 6,5 en een hardheid van 5.

Dieet

Het zijn typische omnivoren, ze nuttigen een grote verscheidenheid aan voedsel in de natuur, van kleine ongewervelden tot vruchten en noten.

In een aquarium eten Satanoperca leucosticta alle soorten voer, zowel droog- als diepvriesvoer, maar ze zijn helemaal gek van regenwormen. (wel met mate voeren).

Kweek van Satanoperca leucosticta

Ook het kweken met Satanoperca leucosticta is redelijk makkelijk zolang het water maar zacht en zuur is. Wanneer ze gehouden worden in groepen, vormen ze al snel koppels. Elk glad en plat oppervlak in de bak zal worden gebruikt om hun eieren af te zetten. Al zijn stenen wel favoriet. Ze kunnen ongeveer 200 eieren per keer leggen.

Het zijn typische muilbroeders. De zorg van het mannetje voor de kleintjes is variabel maar vaak verliest hij zijn belangstelling al na een paar dagen.

Conclusie

Een ding is zeker, als zo’n aquarium in je kamer staat, zal de visite hier helemaal verrukt van zijn en natuurlijk jijzelf ook.

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Ron DeCloux
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Satanoperca leucosticta” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *