Sawbwa resplendens – Naakte Rasbora

De Sawbwa resplendens of Naakte Rasbora is eigenlijk een bijzonder visje. Ze hebben geen schubben! Met hun rode kop vallen ze wel heel erg op!

Beschrijving

Familie:Cyprinidae
Latijnse naam: Sawbwa resplendens
Nederlandse naam : Naakte Rasbora

Herkomst: Birma, Inlé-meer in Myanmar

Waterwaarden:
pH: 7 – 7,5
KH: 16 – 20
Temperatuur: 21 – 25

Grootte:3.5-4cm

Aquariuminrichting:
Het aquarium moet verder worden ingericht met aan de randen en de achtergrond een dichte beplanting. Het water mag niet te zacht zijn aangezien dan de kleuren verbleken..In het aquarium zult u dus ook naast zwemruimte dichte beplanting dienen te zetten.

Gedrag:
Een vreedzame, levendige scholenvis die veel vrije zwemruimte nodig heeft. hou ze niet met minder dan 12 daar dit een echte scholenvis is, zo niet zullen ze erg schuw zijn! in het wild komt hij voor in gigantische scholen .Ze zijn rustig en klein en daarom goed geschikt voor een klein aquarium. Het gezelschap zullen ook rustige vreedzame vissen moeten worden anders blijven de Sawbwas schuw en zult u er weinig van genieten.

Eetgedrag:
Als voer moet klein levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Geslachtskenmerken :
Het vrouwtje ziet er niet echt spectaculair uit, grijsbruin, maar de mannen zijn zilver tot staalblauw met voor een de kop en achter aan de staart bloedrode vlekken.

Kweek:
De kweek is niet al te moeilijk, als men tenminste voldoende kleinvoer aan de jongen kan geven. De eieren worden tussen fijnbladerige planten afgezet. Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden. Ze moeten worden grootgebracht met infusoriën.

Opmerkingen:
Dit is eigenlijk een heel bijzondere vis, hij heeft namelijk géén schubben, vandaar zijn naam naakte Rasbora (Hoewel het géén Rasbora is).

**Net als Danio erythromicron , Microrasbora rubescens, Channa harcourtbutleri, Macrognathus caudiocellatus en Inlecypris auropurpureus hoort deze vis tot de endemische soorten die in de Inlé-meer in Myanmar(Birma) voorkomen. Het Inlé-meer ligt bij het stadje Nyaung Shwe in de zuidelijke Shan State. Het is 22 kilometer lang en 6 kilometer breed, en ligt op 1000 meter boven zeeniveau. Het meer is omgeven door moeraslanden, waarvan soms hele stukken over het meer drijven. Er blijken heel wat vissen endemisch te zijn in het meer. Van de 31 soorten vis die in het meer voorkomen zijn er 16 endemisch (komen alleen in dit meer voor).

Video

Auteur

CB – Amazoona.be

Copyright foto’s

John de Lange

Bronnen

aquavisie.org 
aquaclopedie.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sawbwa resplendens – Naakte Rasbora” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *