Schistura balteata – Sumo Steenkruiper

Schistura balteata (8-10 cm) is een bermpje uit het grensgebied van Thailand en Myanmar die regelmatig in de handel te te vinden is. Zoals alle bermpjes houden ze van van stromend en zuurstofrijk water en een bodem van rotsen en zand. Het zijn actieve en attente vissen, die zich tegenover soortgenoten territoriaal opstellen.

Beschrijving

Schistura balteata

Schistura balteata is een bermpje (familie van de Steenkruipers) die voorkomt voor rond het grensgebied van Myanmar en Thailand. Mogelijk zijn er ook waarnemingen uit Vietnam. De soort wordt 8-10 cm groot. Schistura soorten komen voor in de bovenloop van snelstromende rivieren. Ze kruipen bij voorkeur over ondiepe gedeelten over de stenen, welke door de lichtintensiteit vaak rijk begroeid zijn met een biofilm. Door de verschillende riviersystemen die niet met elkaar in contact staan zijn er veel verschillende soorten Schistura ontstaan, met nieuwe onderzoeken naar andere rivieren  neemt het aantal aantal onderkende soorten steeds toe. Er zijn momenteel ruim 200 soorten bekend. Schistura balteata kan van andere soorten worden onderscheiden middels de  dwarsbanden over het lichaam en de wat dikkere kop. Binnen het vangstgebied is een lokale variant bekend, onder de naam Schistura cf. balteata. Deze variant heeft meer uitgesproken kleuren (geel beige basiskleur met rozerode dwarsbanden). Ze blijven naar verluidt iets kleiner (8 cm) en zouden iets minder onderlinge agressie vertonen.

Verzorging

Schistura steenkruipers eenvoudig te verzorgen mits rekening gehouden wordt met één belangrijk aspect. Ze houden van zeer zuurstofrijk en stromend water, met een bodem bestaande uit gladde stenen en zand, waarvan bij voorkeur een aantal stenen met een redelijk horizontaal oppervlakte. Een goede belichting is ook belangrijk, aangezien de dieren veel voedsel (zooplankton) halen uit de aufwuchs die op de stenen groeit. Een aquarium met een zogenaamde hill-stream inrichting is ideaal. Uiteraard kunnen planten gebruikt worden, echter die komen door de stroming in de natuurlijke omstandigheden nauwelijks voor. Danio, Rasbora en Barrilius soorten zijn zeer geschikt als bewoners van de hogere waterlagen. In de natuur weten de dieren vaak lang te overleven in van de rivier geïsoleerde poelen, met redelijk stilstaand water. Waarschijnlijk zijn ze dus ook redelijk houdbaar in het normale aquarium, zonder stroming. Het beste lijkt echter, om ze een habitat te geven dat overeenkomt met hun natuurlijke leefomgeving.

Schistura steenkruipers zijn vreedzaam en  kunnen alleen of in een groep worden gehouden. Wanneer groepsgewijs gehouden, dan levert dat door het territoriale karakter wel schermutselingen op. Ieder dier zoekt een hogere platte steen op als middelpunt van een territorium, welke continu wordt verdedigd. Een groot bodemoppervlak en veel schuilplaatsen, waarbij de dieren zich aan het zicht van dominantere exemplaren kunnen onttrekken zijn dan noodzakelijk. Ook andere vissoorten met een soortgelijke lichaamsbouw worden uit het territorium verjaagd. Schistura soorten zijn wel verdraagzaam naar andere vissoorten, waaronder ook de steenkruipers met sterk afgeplatte buikvinnen. Water: pH 6.5-7.5 temperatuur 23-26°C.

Geslachtsonderscheid

Mannen ontwikkelen een groter oppervlakte aan beide zijden van de kop. Vrouwen zijn iets plomper van vorm.

Voedsel

Al het gangbare voedsel wordt gegeten, van muggenlarven, tubifex, Artemia. Ook zinkend droogvoer wordt geaccepteerd.

Kweek

Onbekend

Video

Foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Schistura balteata – Sumo Steenkruiper” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *