Selene vomer – Neerkijker

De Selene vomer wordt in Nederlands ook wel Neerkijker genoemd. Door de vorm van hun kop lijkt het of ze naar beneden kijken.

Beschrijving

Selene vomer – Neerkijker

Selene vomer is al in 1758 beschreven door Linnaeus. In het Nederlands wordt hij ook wel Neerkijker genoemd. Door de vorm van hun kop lijkt het namelijk of ze naar beneden kijken.

Herkomst

De volwassen Selene vomer bewonen doorgaans de ondiepe kustwateren boven harde of zanderige bodems tot een diepte van maximaal 10 meter. De jonge dieren kunnen worden gevonden in getijdemondingen en voor de zand stranden. Meestal kun je ze in scholen aantreffen maar in enkele gevallen ook in kleine groepen of zelfs koppels.

Dieet

Volwassen Selene vomer voeden zich met krabben, garnalen, visjes en wormen. Met hun neerwaarts gerichte kop jagen ze op prooi beneden hen. In een school kunnen ze andere vissen of prooidieren helemaal insluiten zodat ze geen kant op kunnen.

Bij het jagen helpt hun zilverachtige kleur hen om onopgemerkt te blijven. Door de kleur en de glans die over het lichaam ligt zijn ze van beneden af vrijwel onzichtbaar. Ze hebben hele kleine schubben wat hen helpt sneller door het water te schieten.

Aquarium

De Selene vomer wordt niet in het aquarium thuis gehouden. Je kunt ze af en toe tegen komen in grote publieke aquariums.

Bijzonderheid

Deze vis wordt ook wel gevangen voor consumptie. Je kunt ze prima eten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Gérard Semence – Rêvedimages Phototèque

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Selene vomer – Neerkijker” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *