Serrasalmus brandtii – Brandtii Piranha

Serrasalmus brandtii of Brandtii Piranha kan maximaal zo’n 30 centimeter lang worden. De inheemse bevolking eet deze soort niet omdat hij mensen zou eten.

Beschrijving

Serrasalmus brandtii

Serrasalmus brandtii is in 1874 beschreven door Rheinhardt en Lütken. In het Nederlands worden ze ook wel Brandtii Piranha, Groene Piranha of Gouden Piranha genoemd.

Beschrijving

De meeste exemplaren zijn overwegend goud-kleurig, alhoewel sommige vissen meer zilver- of bronskleurig zijn. De flanken zijn bedekt met kleine iriserende schubben, en de vorm van de kop is concaaf (dus met een uitstekende snuit). Naarmate de vis ouder wordt, wordt de kop meer bulldog-achtig, al zal het nooit de convexe vorm krijgen die zo typisch is voor Pygocentrus-piranha’s. De ogen zijn zilver-kleurig. Ze kunnen maximaal zo’n 30 centimeter lang worden.

De meeste vinnen zijn transparant, en hebben globaal dezelfde kleur als het lichaam. Uitzondering is de anaalvin, die naarmate de vis ouder wordt een roodachtige tot bruinbruine kleur krijgt. Uniek voor deze soort is dat de aanzet van de anaalvin en de rugvin in een verticale lijn loopt: bij alle andere piranha-soorten is de aanzet van de runvin verder naar voren geplaatst. De staartvin is donker gekleurd bij de aanzet, maar voor de rest is hij transparant en dezelfde kleur als de andere vinnen, met een dunne zwarte terminale band.

Afwijkende/unieke uiterlijkheden:
• Zilveren ogen.
• De positie van de anaal- en rugvin: de aanzet ligt, bezien vanuit een denkbeeldige verticale lijn, op gelijke hoogte.

Herkomst

Deze soort is alleen te vinden in een zeer beperkt gebied in Brazilië: Rio São Francisco en een paar kleine zijrivieren (zoals Rio Itapicurù).

Het Aquarium

Minstens een aquarium van 120x50x50cm. voor volwassen exemplaren. Jonge vissen kunnen tijdelijk in een kleiner aquarium worden gehouden, met als minimum maat 80x35x40cm.
Het aquarium dient te worden ingericht met voldoende schuilplaatsen, te verkrijgen door het gebruik van (kien)hout, stenen en/of planten. Dit om aan de vaak wat schichtige aard van deze vis tegemoet te komen. Daarnaast dient er voldoende open zwemruimte voorhanden te zijn, aangezien deze soort een snelle zwemmer is. Eventueel kan een stromingspomp worden gebruikt voor extra stroming in het water.

Temperatuur: 24 – 30°C
pH: 5.5 – 7.5

Compatibele Soorten

Geen: door zijn gewoonte om op vinnen en schubben van andere vissen te parasiteren is het niet mogelijk deze soort met andere piranha’s of andere vissoorten te houden.
In enkele gevallen is men erin geslaagd Harnasmeervallen (Pleco’s) of Doornmeervallen bij deze soort te houden, maar een groot aantal schuilplaatsen (en een flinke dosis geluk) zijn daarvoor onontbeerlijk.

Dieet

Vis (filet, bevroren hele vis zoals spiering, levende vis *), garnalen, mosselen, insecten, regenwormen, bloedwormen, meelwormen, muggenlarven, tubifex, vlokken, tabletvoer.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgeschakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Opmerkingen

Serrasalmus brandtii wordt alleen aangetroffen in de Rio Sao Francisco en een aantal zijtakken, in het zuiden van Brazilië. Deze streek wordt slechts sporadisch bevist door handelaren, met als gevolg dat deze soort erg zeldzaam is, en daarom veelal voor hoge prijzen verkocht wordt.
Opvallend is dat deze soort niet door de inheemse bevolking bevist en gegeten wordt, terwijl de meeste andere piranha-soorten juist wel regelmatig als maaltijd eindigen. De reden hiervoor is ten eerste dat de vis maar weinig vlees en veel graten bevat, en ten tweede omdat door het agressieve karakter van deze vis en het geloof dat de Brandtii Piranha zich aan menselijke resten tegoed doet, taboe om deze soort te eten.

Video

Auteur

Jonas Hansel  – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Screenshots uit bovenstaande video’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus brandtii – Brandtii Piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *