Serrasalmus compressus – Compressus piranha

De Compressus Piranha is zeldzaam in het wild (en dus ook in gevangenschap), en zijn natuurlijke leefgebied is beperkt tot de Rio Madiera en een aantal zijrivieren.

Beschrijving

Serrasalmus compressus – Compressus piranha

Serrasalmus compressus is in 1991 beschreven door Jégu en Dos Santos. In het Nederlands wordt hij ook wel Compressus piranha genoemd. In de winkel worden ze vaak aangeboden onder de verkeerde namen Altuvei Piranha, Zwarte Piranha, Rhom(beus) Piranha.

Herkomst

De Compressus Piranha is zeldzaam in het wild (en dus ook in gevangenschap), en zijn natuurlijke leefgebied is beperkt tot de Rio Madiera en een aantal zijrivieren

Uiterlijk

Rod(ig)e ogen. – Patroon op de flanken bestaat uit streep- en ellipsvormige vlekken, niet uit cirkels zoals bij de meeste Piranha-soorten. – Concave vorm van de kop.

Het Aquarium

Minstens een aquarium van 120x50x50 centimeter. voor volwassen exemplaren. Jonge vissen kunnen tijdelijk in een kleiner aquarium worden gehouden, met als minimum maat 80x35x40 centimeter.

Planten, kienhout en/of rotsen zorgen voor schuilplaatsen. De verlichting dient gedimd te zijn, aangezien deze dieren erg schichtig en schuw worden bij te felle verlichting. Een krachtig filter-systeem is een absolute vereiste, aangezien deze roofvissen grote hoeveelheden afvalstoffen produceren en nogal slordige eters zijn. Een filter met minimaal een capaciteit van minimaal 1,5x het aquarium is ten zeerste aan te raden. Een stromingspomp kan geplaatst worden om het water wat extra in beweging te brengen, maar houd er rekening mee dat deze dieren van nature niet in snelstromend water leven.

Voeding

Vis (filet, bevroren hele vis zoals spiering, levende vis), garnalen, mosselen, insekten, regenwormen, bloedwormen, meelwormen, muggenlarven, tubifex, vlokken, tabletvoer.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgechakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Kweek van Serrasalmus compressus – Compressus piranha

De Compressus Piranha is tot op heden nog niet in gevangenschap gekweekt, gezien zijn zeldzaamheid en tegenover soortgenoten zeer intolerante gedrag.

Opmerkingen

De Compressus Piranha lijkt zeer veel op Serrasalmus altuvei, maar kan van deze soort onderscheiden worden door het patroon, dat zichtbaar is over de gehele flank (bij S. altuvei komt het patroon niet of nauwelijks onder de zijlijn).

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Aldert

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus compressus – Compressus piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *