Serrasalmus eigenmanni – Roodhaak Piranha

Serrasalmus eigenmanni of Roodhaak Piranha worden met hun 20 centimeter niet heel lang. Ze zijn het best in een soorten aquarium te houden.

Beschrijving

Serrasalmus eigenmanni – Roodhaak Piranha

Serrasalmus eigenmanni is in 1929 voor het eerst beschreven door Norman. De geslachtsnaam Serrasalmus is op te breken in twee Latijnse woorden. Serran of Serranus betekent zaag. Salmo betekent Zalm. De soortnaam eigenmanni is een verwijzing naar de wetenschapper Eigenmann die veel onderzoek naar dieren heeft gedaan. In het Nederlands worden ze ook wel Roodhaak Piranha genoemd.

Beschrijving

Deze soort wordt niet groter dan 20 centimeter, alhoewel volgroeide exemplaren in gevangenschap zeer zeldzaam zijn. Volwassen exemplaren zijn duidelijk herkenbaar aan de zwarte vlek net achter het kieuwdeksel terwijl het kieuwdeksel zelf rood/oranje is gekleurd. Dit rood trekt door naar de keel van de vis. Door de ronde vorm van het kieuwdeksel heeft het wat weg van een haak. Vandaar de Nederlandse naam Roodhaak Piranha.

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Zilveren ogen.
• Duidelijke schoudervlek.
• Licht-gekleurde staartvin met een donkere V-vormige basis.
• Concave vorm van de kop.

Herkomst

Zuid Amerika: Brazilië, Venezuela, Brits en Frans Guyana, Suriname.

Dieet

Vis (filet, bevroren hele vis zoals spiering, levende vis *), garnalen, mosselen, insecten, regenwormen, bloedwormen, meelwormen, muggenlarven, tubifex, vlokken, tabletvoer.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zogenaamde “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lam legt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgeschakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Het Aquarium

Het aquarium voor Serrasalmus eigenmanni moet minstens 120 x 50 x 50 centimeter groot zijn voor volwassen exemplaren. Jonge vissen kunnen tijdelijk in een kleiner aquarium worden gehouden, met als minimum maat 80 x 35 x 40 centimeter.

Het aquarium dient te worden ingericht met voldoende schuilplaatsen, te verkrijgen door het gebruik van (kien)hout, stenen en/of planten. Dit om aan de vaak wat schichtige aard van deze vis tegemoet te komen. Daarnaast dient er voldoende open zwemruimte voorhanden te zijn, aangezien deze soort een snelle zwemmer is. Eventueel kan een stromingspomp worden gebruikt voor extra stroming in het water.

Compatibele Soorten

Geen: door zijn gewoonte om op vinnen en schubben van andere vissen te parasiteren is het niet mogelijk deze soort met andere piranha’s of andere vissoorten te houden.
In enkele gevallen is men erin geslaagd Harnasmeervallen (Pleco’s) of Doornmeervallen bij deze soort te houden, maar een groot aantal schuilplaatsen (en een flinke dosis geluk) zijn daarvoor onontbeerlijk.

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

ZaJ’
AquariumGlaser.de – AquariumGlaser on Facebook

Referenties

Fishbase.org
Opefe.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus eigenmanni – Roodhaak Piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *