Serrasalmus elongatus – Snoek Piranha

Serrasalmus elongatus of Snoek Piranha valt op door zijn langgerekte slanke vorm. Het is dan ook een snelle zwemmer en jager en heeft een ruim aquarium nodig.

(1 klantbeoordeling)

Beschrijving

Serrasalmus elongatus – Snoek Piranha

Serrasalmus elongatus is in 1859 beschreven door Kner. De geslachtsnaam Serrasalmus is op te breken in twee Latijnse woorden. Serran of Serranus betekent zaag. Salmo betekent Zalm. Elongatus betekent verlengd of uitgerekt en verwijst naar het langgerekte lichaam van deze soort. In het Nederlands worden ze ook wel Snoek Piranha genoemd.

Synoniem: Serrasalmus pingke

Beschrijving

Volwassen Serrasalmus elongatus kunnen uitgroeien tot een maximale totale lengte van zo’n 25 tot 30 centimeter.

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van deze soort is het toropedo-achtige lichaam: geen enkele andere piranha-soort heeft een dergelijk zalm-achtige vorm. De vorm van het lichaam duidt erop dat we met een zeer snelle and wendbare zwemmer/jager te maken hebben.

Er zijn in ieder geval twee verschillende kleurvormen van Serrasalmus elongatus, die voorkomen op verschillende vindplaatsen, met een verschillende habitat (variërend van snelstromende rivieren tot meertjes met weinig beweging in het water): een van de varianten, ook wel Serrasalmus pinke genoemd, heeft een zilverkleurig lichaam, een grote, donkere vlek achter de kieuwdeksels, en een donkere, maskerachtige band die horizontaal over de kop, door de ogen, loopt. De andere variant heeft een meer donkere grondkleur voor de kop, oranje tot rode borst- en zijvinnen en een rodige zweem over het onderste deel van de kop, de kieuwdeksels en soms de buik.

Of het hierbij gaat om een en dezelfde soort, of wellicht verschillende (onder-)soorten is niet bekend. De verschillen kunnen ook veroorzaakt zijn door verschillen in waterchemie (zwart water of wit water, pH, hardheid, temperatuur), habitat (aanpassing aan specifieke omstandigheden, zoals plantengroei, of de hoeveelheid licht dat het water bereikt), of dieet. Verspreidingsgebied

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Zalm-achtig, langgerekt lichaam.

Herkomst

Meren, poelen en rivieren in de Llanos (Venezuela/Colombia), en Amazone en Rio Orinoco in Brazilië.

Dieet

Vis (filets, bevroren vis zoals spiering, levend *), garnalen, mosselen, regen- en meelwormen, insekten, pellets.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgechakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Het Aquarium

Deze actieve soort is een zeer snelle en wendbare zwemmer, en heeft om die reden een zeer ruim aquarium nodig: veel groter dan bij andere piranha-soorten van vergelijkbare grootte het geval is. Voor een volwassen exemplaar is een aquarium van minimaal 150x50cm. aan te raden. Jonge exemplaren kunnen tijdelijk in kleinere aquariums gehouden worden, met als ondergrens een bak van 100x40cm.

Aangezien deze soort een snelle en actieve zwemmer is, heeft hij veel open ruimte nodig. Een paar verstop plaatsen in de vorm van planten, kienhout of stenen is desondanks aan te raden.
Een sterke stroming, gegenereerd door een krachtig filter of een stromingspomp, is ten zeerste aan te raden om aan de natuurlijke behoeften van deze soort tegemoet te komen.

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Screenshots uit bovenstaande video’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

1 beoordeling voor Serrasalmus elongatus – Snoek Piranha

  1. Gwen Hillstones

    Goede informatie, veel ook! Heel erg handig, ik moest een project inleveren over Piranha’s en dit was erg hulpzaam! 🙂

    • John

      Graag gedaan! Nog een goed cijfer gekregen?

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *