Serrasalmus geryi

Serrasalmus geryi wordt niet vaak in het aquarium gehouden. Deze soort wordt zo’n 25 a 30 centimeter lang en is herkenbaar aan de donker paarse streep.

Artikelnummer: Serrasalmus geryi Categorieën: , ,

Serrasalmus geryi

Serrasalmus geryi is in 1988 beschreven door Jégu en Dos Santos. In het Nederlands worden ze ook wel Geryi Piranha of Violetlijnpiranha genoemd.

Beschrijving

Serrasalmus geryi kan een lengte bereiken van meer dan 30 centimeter maar in particuliere aquariums worden ze heel zelden groter dan 25 centimeter.

Geryi’s Piranha sterk zijlings samengeperst lichaam (maakt deel uit van het Serrasalmus compressus-complex), zilver van kleur. Hoe dichter bij de rug, hoe donkerder de kleur wordt.

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk is echter zonder twijfel de donkerpaarse streep, die vanaf onder de kin over de kop tot aan de aanzet van de staart loopt. Als de vis van de zijkant wordt bekeken is deze streep niet zichtbaar, maar als de vis zich wat draait wordt deze geleidelijk aan beter zichtbaar. Het nut van deze streep is onbekend.

De borst- en zijvinnen zijn kleurloos tot transparant lichtgrijs. Alle andere vinnen zijn grijzig van kleur. De staart is donker, met een lichte verticale band door het midden. De ogen zijn roodachtig.

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Donkerpaarse streep die van onder de kop, over de kop, tot aan de aanzet van de staartvin loopt.
• Zijlings samengeperst lichaam.
• Schoudervlek.
• Oranje tot rode ogen.

Dieet

Vis (filets, bevroren vis zoals spiering, levend *), garnalen, mosselen, regen- en meelwormen, insecten, pellets.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgeschakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Het Aquarium

Jonge en halfwas dieren kunnen tijdelijk in een aquarium van 80x35cm. gehouden worden, maar voor volgroeide exemplaren is toch minimaal een aquarium van 120x45cm. vereist.
Indien gehouden in een groepje van 3 exemplaren dient het aquarium minimaal van 150x50cm. groot te zijn. Voor elke extra vis moet 150 liter extra worden gerekend, waarbij lengte en diepte meer van belang zijn dan hoogte.

Compatibele Soorten

Geryi’s Piranha is een van de schaarse Serrasalmus-soorten die (redelijk) succesvol in een groep kan worden gehouden, mits het aquarium ruim genoeg is voor elk dier om een territorium te claimen, en voorzien is van een groot aantal schuilplaatsen. Desondanks is het aan te raden deze soort alleen te houden: het zullen altijd vinbijters blijven, met een agressief en onberekenbaar karakter: het scholen van deze soort is alleen aan te raden aan ervaren piranha-houders!

Bij voldoende schuilplaatsen kan een meerval, zoals een Pleco of een Doornmeerval, worden geplaatst om te zorgen voor eventuele voedselresten, maar er is geen enkele garantie dat dit goed gaat. Andere vissen zijn ongeschikt om samen met deze soort te houden.

Opmerkingen

Deze soort wordt maar weinig aangetroffen in particuliere aquariums, vooral vanwege het feit dat ze maar in een enkele rivier worden aangetroffen. Om die reden worden maar weinig exemplaren uitgevoerd, en moeten er zeer hoge prijzen voor worden betaald.

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de – AquariumGlaser on Facebook

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus geryi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *