Serrasalmus maculatus – Maculatus Piranha

Serrasalmus maculatus of Maculatus Piranha kan maximaal 30 centimeter lang worden maar blijft kleiner in het aquarium. Dit is een niet al te moeilijk te houden soort.

Beschrijving

Serrasalmus maculatus – Maculatus Piranha

Serrasalmus maculatus is in 1858 beschreven door Rudolf Kner. In het Nederlands wordt hij ook wel Maculatus Piranha genoemd of kortweg Mac.

De geslachtsnaam Serrasalmus is op te breken in twee Latijnse woorden. Serran of Serranus betekent zaag. Salmo betekent Zalm. De soortnaam maculatus is afkomstig uit het Latijn en betekent gevlekt.

Beschrijving

De Maculatus Piranha lijkt op het eerste gezicht bijzonder veel op Serrasalmus spilopleura, maar er is er is een aantal in het oog springende verschillende tussen de twee soorten: alleen jonge exemplaren hebben een heldere band aan het eind van de staartvin (‘hyaline edge’), waar Serrasalmus spilopleura deze gedurende het hele leven behoudt. Daarnaast hebben de buikvinnen een zwarte top, waar S. spilopleura heldere buikvinnen heeft.

Serrasalmus maculatus kunnen een maximale lengte bereiken van om en nabij de 30 centimeter. Exemplaren boven de 20-25 centimeter zijn in gevangenschap echter zeldzaam. Het verschil tussen de man en vrouw is vrijwel niet te zien. Alleen tijdens de paai periode is de vrouw iets dikker dan de man.

Volwassen exemplaren hebben, net als S. spilopleura, een voor Serrasalmus-standaards bijzonder convexe kop, waardoor ze qua uiterlijk vaak doen denken aan Pygocentrus-soorten. Het deelt daarnaast ook de felle goudgele kleur met S. spilopleura, alhoewel sommige exemplaren ook gedeeltelijk oranje, rood of paarsig gekleurd zijn.

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Alleen jonge exemplaren hebben een heldere band (‘hyaline edge’) aan het eind van de staartvin.
• Buikvinnen hebben een zwarte top.Ventral fins have black tips.
• Een fletse schoudervlek

Dieet

Vis (filets, bevroren vis zoals spiering, levend *), garnalen, mosselen, regen- en meelwormen, insekten, pellets.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgeschakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)

Het Aquarium

Jonge en halfwas dieren kunnen tijdelijk in een aquarium van 60 x 30 centimeter gehouden worden, maar voor volgroeide exemplaren is toch minimaal een aquarium van 120 x 45 centimeter vereist.

Indien gehouden in een groepje van 3 exemplaren dient het aquarium minimaal van 150 x 50 centimeter groot te zijn. Voor elke extra vis moet 150 liter extra worden gerekend, waarbij lengte en diepte meer van belang zijn dan hoogte.

Compatibele Soorten

De Maculatus Piranha is een van de schaarse Serrasalmus-soorten die (redelijk) succesvol in een groep kan worden gehouden, mits het aquarium ruim genoeg is voor elk dier om een territorium te claimen, en voorzien is van een groot aantal schuilplaatsen. Desondanks is het aan te raden deze soort alleen te houden: het zullen altijd vinbijters blijven, met een agressief en onberekenbaar karakter: het scholen van deze soort is alleen aan te raden aan ervaren piranha-houders!

Bij voldoende schuilplaatsen kan een meerval, zoals een Pleco of een Doornmeerval, worden geplaatst om te zorgen voor eventuele voedselresten, maar er is geen enkele garantie dat dit goed gaat. Andere vissen zijn ongeschikt om samen met deze soort te houden.

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Adam Carvalho
Edson Roberto Ribeiro da Silva

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , , , , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus maculatus – Maculatus Piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *