Serrasalmus medinai – Medinai Piranha

Serrasalmus medinai leeft in het wild van het eten van de schubben en vinnen van Pygocentrus cariba. In het aquarium is hij daarom beter solitair te houden.

Beschrijving

Serrasalmus medinai – Medinai Piranha

Serrasalmus medinai is officieel beschreven in 1965 door Ramírez. In het Nederlands worden ze ook wel Medinai Piranha of Roodkeel Piranhana genoemd.

Beschrijving

Jonge exemplaren hebben een zilverkleurige grondkleur, met slechts een beetje rood op de kieuwdeksels. De flanken zijn bedekt met kleine zwarte stippen, en de kop is puntig (concaaf). De stippen worden valer naarmate de vis ouder wordt, om uiteindelijk in zijn geheel te verdwijnen.

De stippen worden vervangen door iriserende zilverachtige schubben. De rode kleur op de kieuwen breidt zich uit naar de gehele kieuwdeksels en buik. Bij sommige vissen loopt de rode kleur helemaal door tot aan de anaalvin, bij anderen blijft de kleuring beperkt tot de kop en kieuwen. De anaalvin zelf is rood, evenals de borstvinnen. De buikvinnen zijn transparant grijs met soms een rode zweem, de rug- en vetvin een donker transparant grijs. De staartvin is donkergrijs tot zwart, met een verticale witte band door het midden. De ogen zijn geel, en bij volwassen dieren vormt zich een donkere schoudervlek (‘humeral spot’) achter de kieuwdeksels.

Volwassen dieren kunnen zo’n 20 centimeter lang worden.

Afwijkende/unieke Uiterlijkheden:
• Gele ogen.
• Schoudervlek.
• Zwarte staartvin met witte verticale band in het midden.

Herkomst

Diepere rivieren, meren en plassen in Venezuela.

Dieet

Vis (filets, bevroren vis zoals spiering, levend *), garnalen, mosselen, regen- en meelwormen, insekten, pellets.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zogenaamde “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgeschakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!).

Het Aquarium

Jonge dieren kunnen gehouden worden in een aquarium van minimaal 60x30x30 centimeter Voor volwassen dieren is een aquarium van minimaal 120x45x50 centimeter vereist.

Temperatuur:  24 – 30°C
pH: 5.5 – 7.5

Compatibele Soorten

Geholpen door zijn soortgelijke uiterlijk wordt de Medina Piranha in het wild vaak gevonden in de buurt van scholende Pygocentrus cariba, en leeft voor een groot deel van de vinnen en schubben van deze soort. Daarnaast leeft deze soort ook van vinnen van andere vissoorten, alsook van kleine vissen, schaaldieren en insecten. Om deze reden dient deze soort alleen gehouden te worden: door zijn parasitaire levensstijl kunnen geen andere vissen, laats taan andere piranha’s, in hetzelfde aquarium gehouden worden, wellicht met uitzondering van nachtactieve Meervallen zoals Pleco’s en Doornmeervallen.

Opmerkingen

In dierenwinkels worden regelmatig piranha’s onder de naam Medinai Piranha aangeboden: het gaat hierbij echter bijna altijd om een andere soort, Serrasalmus sanchezi (in het verleden bekend als Serrasalmus spilopleua CF – CF = complex form). Echte Medinai zijn bijzonder zeldzaam, aangezien het gebied waar ze leven slechts zelden commercieel bevist wordt, en de export van tropische vissen vanuit Venezuela aan strenge regels onderworpen is.

Video

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto

Screenshot uit bovenste video

Extra informatie

Familie

Geslacht

Sociaal Gedrag

Soortnaam

Nederlandse Namen

,

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Serrasalmus medinai – Medinai Piranha” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *