Sewellia albisuera

Zoals alle leden uit de familie Balitoridae hebben de Sewellia abisuera een afgeplat lichaam zodat ze zich eenvoudig tegen een steen of rots kunnen aandrukken en op hun plek blijven liggen hoe groot de stroming ook is.

Beschrijving

De Sewellia albisuera

De Sewellia albisuera is in 2005 beschreven door Nguyen en Nguyen. Ze hebben verder geen Nederlandse naam. De soort valt in de familie van de steenkruipers in het Latijn Balitoridae. Een eerder gebruikt synoniem is Parasewellia tetralobata.

De naam albisuera is afgeleid uit twee Latijnse woorden. Albus betekent wit en suere betekent naaien, dit als verwijzing naar de witte lijn rond de zijlijn van deze soort die lijkt op een gestikt lijntje garen.

Beschrijving

Zoals alle leden uit de familie Balitoridae hebben de Sewellia abisuera een afgeplat lichtaam zodat ze zich eenvoudig tegen een steen of rots kunnen aandrukken en op hun plek blijven liggen hoe groot de stroming ook is. Het zijn echte bodembewoners die leven in snelstromend water. Ze worden niet groter dan 6 a 7 centimeter.

De visjes hebben bruine lijnen en stippen met daartussen een geel/gouden kleur. Een aantal gouden vlekken weerkaatsen onder het juiste licht.

Om het natuurlijke gedrag van deze soort te zien is het aan te raden ze in een groepje van minimaal zes soortgenoten te houden. In het wild worden ze altijd in groepjes gevonden.

Biotoop

Deze fraaie kleine soort wordt op slechts een paar plekken gevonden in de Thu Bon en aanvoer strompjes, een rivier in de provincie Quang Nam in Vietnam. Ze leven daar in door de zon verlicht, ondiep stromend water waarbij de bodem bestaat uit zand en rotsen. Door de snelle stroming ontbreken waterplanten. In het regenseizoen kan het voorkomen dat het water zeer snel stromend wordt. De bouw van deze vissen is hier dan ook op afgestemd.

Dieet

In het wild grazen ze op de zonverlichte stenen de biofilm en algen door. Het dieet bestaat dan ook voornamelijk uit algen en de kleine deeltjes en micro organismen die er tussen leven.

Om deze soort te houden is het dus belangrijk om een gerijpt aquarium met voldoende algen te krijgen voordat de vissen worden geplaatst. Je kunt ze eventueel bijvoeren met rotsen die zijn ingesmeerd met spirulina en eiwit om de spirulina te binden. Het normale voer zal bestaan uit plantaardige tabletten voor herbivore vissen.

Bronnen: Seriouslyfish, Fishbase

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sewellia albisuera” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *