Sorubim lima – Spatelmeerval

Sorubim lima is een klassieker, jonge dieren van deze Spatelmeerval uit het Amazonegebied zijn in de meeste aquariumwinkels te vinden. Wie in de positie is om een groep van deze maximaal 55 cm wordende roofvissen te houden, heeft er zeer fascinerende bewoners aan. Andere aquariumhouders kunnen deze impulsaankoop beter vermijden. Sorubim lima is vreedzaam ten opzichte van vissen die niet in de bek passen en kan met verschillende waterwaarden worden gehouden.

Beschrijving

Sorubim lima

Sorubim lima is de meest aangeboden Spatelmeerval en komt wijdverspreid voor in de Amazone en Orinoco,  Paraná en Parnaíba rivier systemen. Jonge dieren zijn in de meeste aquariumwinkels te vinden. Het zijn roofvissen waarvan het menu bijna volledig uit vis bestaat. De soort groeit snel uit tot een maximum lengte van 55 cm. Sorubim lima leeft bij voorkeur groepsgewijs. Tegenover vissen die niet klein genoeg zijn om te worden gegeten zijn de dieren vreedzaam. Van deze meerval  is bekend dat ze bij groei uit hun huid kunnen stappen, vergelijkbaar met slangen. De huid wordt daarna meestal opgegeten. Sorubi is de lokale braziliaanse naam voor spatelmeervallen.

Sorubim lima is te herkennen aan een donkere horizontale streep die over de kop en het gehele lichaam loopt. Geen enkele andere soort heeft deze streep.

Aquarium

Aangezien e dieren snel groeien en in een groep gehouden dienen te worden is een groot aquarium vereist. Samenhouden met slanke vissen is waarschijnlijk geen goed idee, omdat de soort sneller groeit en de medebewoners uiteindelijk kans lopen alsnog voedsel te worden. Overdag is Sorubim lima over het algemeen zichtbaar, maar hangen ze meestal rond. Tegen de schemering wordt de gehele bak verkend op zoek naar iets eetbaars. Zorg daarom voor schuilplaatsen (zoals hout) waarin de dieren kunnen rondhangen. Aangezien Sorubim lima afkomstig is uit de Amazone, kan deze beste gehouden worden in neutraal en zacht water. In de praktijk blijkt de soort in aquaria ook goed houdbaar in zowel harder en zachter water.

Voeding

Het menu bestaat voornamelijk uit vis en kreeftachtigen. In de regel is het een gemakkelijke eter die al het bekende voedsel accepteert. Mossel, stukken vis, inktvis, garnalen, krekels, en zelfs vlokvoer en granulaatvoer.

Kweek

Er zijn geen kweekgevallen in gevangenschap bekend

Video

Copyright foto’s

Enrico Richter – Amazonpredators

Aquariumglaser.com

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sorubim lima – Spatelmeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *