Spectracanthicus zuanoni – L020

Spectracanthicus zuanoni of L020 wordt maximaal zo’n 12 centimeter lang. Je kunt ze in een groepje houden met voldoende schuilplaatsen!

Beschrijving

Spectracanthicus zuanoni – L020

Spectracanthicus zuanoni is in 2014 beschreven door Chamon en Rapp Py-Daniel. Voorafgaand aan de officiële naam hebben ze de tijdelijke aanduiding L020 gekregen. Deze is door de officiële beschrijving eigenlijk komen te vervallen maar zal nog wel lang te vinden zijn in boeken en websites.

In het Engels wordt deze soort ook wel Polka Dot Pleco genoemd.

Beschrijving

Spectracanthicus zuanoni is niet agressief zolang er voldoende ruimte en, belangrijker nog, schuilplaatsen aanwezig zijn: minimaal een per exemplaar. Zoals bij veel kleinere Harnasmeerval-soorten is het aanbevolen om deze soort in een klein groepje te houden. Ze vertonen dan een meer natuurlijk gedrag en de dieren voelen zich beter op hun gemak. Is er niet voldoende ruimte, of zijn er te weinig schuilplaatsen aanwezig, dan kunnen echter heftige gevechten uitbreken, waarbij er zeker gewonden kunnen vallen!

Deze soort wordt zoals gezegd niet heel groot. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 10 tot 12 centimeter.

De Spectracanthicus zuanoni is al een aantal keer in gevangenschap gekweekt, alles wijst erop dat de voortplanting op dezelfde manier plaatsvindt als bij veel andere kleinblijvende Pleco-soorten. Dat betekent dat ideale voortplantings-omstandigheden onder meer snelstromend, warm water (28-30 graden Celsius) met een hoog zuurstofgehalte omvat. Dat laatste kan tot stand gebracht worden met behulp van een aan een filter of stromingspomp aangesloten diffusor-stuk (een uitbreiding op de uitstromer dat lucht aan het water toevoegt), of door de uitstroom van een van de filters op oppervlakte-niveau te plaatsen, waardoor de wateroppervlakte gebroken wordt, en uitwisseling van gassen kan plaatsvinden (CO2 wordt uitgewisseld voor zuurstof).

Het aquarium moet ingericht zijn met kunstmatige broedgrotten (of iets soortgelijks van rotsen/kienhout). De ingang moet worden voorzien van sterke stroming. De ideale verdeling van de sekses is 2 of 3 vrouwtjes per mannetje.

Herkomst

Zuid Amerika: Rio Xingú bij Altamira, Pará, Brazilië.

Dieet

Omnivoor: accepteert zowel plantaardig voedsel (algentabletten en groenten als erwten, sla, courgette, komkommer, aubergine en voorgekookte spinazie) alsook vleesvoer, zoals stukjes garnaal, mossel, vis en vleeshoudende pellets.

Het Aquarium

Deze kleinblijvende meerval geeft de voorkeur aan een gedimd aquarium met veel schuilplaatsen, in de vorm van planten, kienhout, rotsen en/of kunstmatige grotten. Om meerdere exemplaren van deze soort te houden, of om deze soort samen met andere bodembewoners te houden, is een aquarium van 100x40cm. benodigd, aangezien de soort vrij territoriaal kan zijn, en bij een gebrek aan schuilplaatsen kan de Polka Dot zich nogal agressief tegenover andere bodembewoners gedragen. Indien het de enige bodembewoner in het aquarium is, of in het geval van een koppeltje, is een aquarium van 80x35cm. voldoende.

Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een sterk filter is belangrijk, aangezien deze vis veel afvalstoffen produceert.

Opmerkingen

Een veel op de L020 lijkende soort is Oligancistrus sp. L354, die in de Rio Iriri (een zijtak van de Rio Xingú) wordt aangetroffen. Deze soort wordt echter groter (tot 20cm. lengte), heeft grotere vlekken en een veel grover patroon. Ook zijn er soorten uit andere geslachten die veel weg hebben van de Polka Dot Pleco, zoals Baryancistrus sp. L019, maar deze missen het membraan dat de rugvin en de vetvin met elkaar verbindt, een kenmerk dat uniek is voor het geslacht Oligancistrus.

Video

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com
John de Lange

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Spectracanthicus zuanoni – L020” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *