Staurogyne repens

De Staurogyne repens is een helder groene voorgrond plant die met voldoende licht een laag blijvend compact veld vormt.

Beschrijving

Staurogyne repens

Staurogyne repens is al in 1831 beschreven door Nees. Ze behoren tot de zeer omvangrijke familie Acanthacaea, ook wel de tweezaadlobbige planten genoemd. De familie kent zo’n 250 geslachten en ruim 2500 soorten. Binnen het geslacht Staurogyne zijn zo’n 257 soorten bekend maar slechts zo’n 50 officieel beschreven. Het geslacht laat zich omschrijven als bloeiende planten of kruiden.

Beschrijving

Staurogyne repens is een fris groene, compacte en sterke plant voor op de voorgrond in het aquarium en wordt gevonden in de rivier de Rio Cristalina in het zuiden van de Amazone. Zijn dichtstbijzijnde familie in het aquarium is de Hygrophila maar de Staurogyne verschilt door zijn compacte, lage en bosachtige verschijning en smalle groene bladeren. Tijdens het planten moeten de langste omhoog lopende uitlopers worden afgeknipt en al snel vormen zich horizontaal kruipende uitlopers uit de basis van de plant die langzaam het grind zullen koloniseren.

Familie: Acanthaceae
Herkomst: Brazilië
Hoogte: 3 – 10 centimeter
Breedte: 5 – 10 centimeter
Temperatuur: 20 – 28 graden
pH: 6 – 8
Lichtbehoefte: gemiddeld/veel

Staurogyne repens heeft gemiddeld tot veel licht nodig. Plaats de plant dan ook niet onder overhangende bladeren van andere planten. Ze groeien beter in een bodem met voeding of plaats wat plantenvoeding capsules bij de wortels. Ook plantenvoeding in het water en Co2 zorgt voor een mooier fris groen tapijt.

Herkomst

Dit plantje is zoals gezegd afkomstig uit Brazilië. Ze groeien langs de oevers van de Rio Cristalino tussen en op de rotsen. In deze rivier vind je Staurogyne repens voornamelijk boven de waterlijn. Je kunt deze plant dan ook eenvoudig boven water (emers)  kweken.

Staurogyne repens snoeien

In de onderstaande video zie je hoe je eenvoudig Staurogene repens kunt snoeien met een schaar. Knip de bovenkant van de plant af en laat de rest staan. Zo ontstaat een compact en dichtbegroeid veld.

Vermeerderen

In het wild vermeerderd Staurogene repens door zijscheuten te maken. Uit de basis van de plant groeien zijscheuten die naast de moederplant wortelschieten. Als de zijscheut wortels krijgt pakken deze het substraat en groeien hier verder. Je kunt de zijscheut losknippen en ergens anders planten.

Je kunt Staurogyne repens ook eenvoudig zelf vermeerderen door te knippen. Laat een plantje wat langer doorgroeien tot het zo’n acht centimeter hoog is. Knip nu ongeveer vier centimeter van de plant af. Plaats de onderkant van de plant ongeveer twee centimeter in het substraat.

Het geeft niet als er aan de stengel geen wortels zitten. Binnen een paar dagen maakt de stengel nieuwe wortels aan en je hebt een nieuw plantje.

Auteurs

Tropica.com
John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Staurogyne repens” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *