Stonogobiops nematodes – Draad grondel

Een redelijk makkelijk te houden gobie is de Stonogobiops nematodes of Draad grondel. Deze gobie leeft veelal samen met een symbiose garnaal zoals de Alpheus randalli.

Beschrijving

Stonogobiops nematodes – Draad grondel

De Draad Grondel of Stonogobiops nematodes behoort tot de familie Gobiidae. De Draadgrondel is endemisch in de westelijke regio van de Indo-Pacifische oceaan. Het leeft op de zandige oceaanbodems en rotsachtige uitstulpingen van de kust van de Filipijnen en Indonesië op een diepte variërend van 15 tot 30 meter.

Deze grondel soort heeft een slank, langwerpig, wit lichaam met zwarte, verticale strepen. Zijn kop is geel en de vinnen zijn doorschijnend. Dit is een van de kleinere zeedieren. Eenmaal volwassen worden bereiken ze slechts een lengte van ongeveer twee centimeter.

In de engelstalige zeewater bedrijfstak wordt deze soort ook wel vermarkt onder de volgende namen; black-ray shrimp goby, black-ray prawn goby, en high-fin prawn goby. U ziet dat elk van deze namen een verwijzing naar een garnaal (shrimp) bevat. Dit omdat deze soort een symbiotische relatie aangaat met Alpheus randalli of de Apheus sp. (pistool garnaal of symbiose garnaal). Deze garnalen delen een hol met een paar grondels om elkaar te helpen beschermen. Het wordt aanbevolen om twee soorten te houden in een rifaquarium in plaats van één.

Een woord van voorzichtigheid: Pistool garnalen delen hun goedaardige karakter niet me hun huisgenoten. Pistool garnalen vertonen agressief gedrag ten opzichte van de meeste andere, kleinere soorten garnalen.

Deze kleine jongens zijn beschaafd op het timede af. Ze worden beschouwd als volledig goedaardig en vormen absoluut geen bedreiging voor de typische zeeaquarium bewoners. Ze zijn zo verlegen dat ze instinctief dekking zoeken, wanneer ze voor het eerst geïntroduceerd worden in hun nieuwe omgeving. Het kan weken duren voordat ze genoeg moed hebben verzameld om hun heiligdom te verlaten en beginnen met het verkennen van hun nieuwe omgeving. Zij tonen agressie door hun monden zeer wijd open te sperren richting hun mogelijke aanvaller. Als dat de aanvaller niet afschrikt kiezen ze eieren voor hun geld en rennen weg. Het enige dat bij deze kleine jongens een agressieve uitval kan uitlokken is als je probeert mannen bij elkaar te houden in een te klein aquarium. Draad grondels zijn perfecte aquariumgenoten voor de meer kwetsbare soorten zoals zeepaardjes en zeenaalden.

Stonogobiops nematodes - Draadgrondel
Stonogobiops nematodes – Draadgrondel

Deze grondels zijn bodembewoners. Ze hebben de neiging om zich in te graven in zandige ondergrond om zich zo te verbergen wanneer ze bang zijn. U zult daarom zand willen gebruiken als substraat. Zij moeten ook worden voorzien van andere schuilplaatsen op de bodem van het aquarium. Vermijd overbevolking uw aquarium met bodembewoners. U wilt niet dat ze moeten concurreren voor schuilplaatsen en voedsel.

Dieet

Black-ray grondels zijn voornamelijk vleesetende vissen. Ze kunnen worden gevoed met vitamine verrijkte artemia, mysis en bevroren voer voor zeevissen. Ze kunnen ook worden gevoed met heel klein gehakt schaal-en schelpdieren van de kruidenier. Ze staan er om bekend om bij gelegenheid ook algen te eten. Dit kan zijn om aan een natuurlijke behoefte in hun voeding te voldoen.

Door hun prachtige kleuren, goedaardige temperament en hun symbiotische relatie met garnalen, is er altijd veel vraag naar deze kleine vissen voor in het zeewateraquarium. Koppeltjes zijn zeer zeldzaam.

Stonogobiops nematodes zijn van nature monogaam. Het is het beste om een koppel te houden. Een enkele draad grondel zal zich niet thuis voelen in uw aquarium.

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

John de Lange
Doug Anderson

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Stonogobiops nematodes – Draad grondel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *