Sturisoma aureum

De Sturisoma aureum kan vrij lang worden, ze bereiken een maximale lengte van zo’n 30 centimeter.

Beschrijving

Sturisoma aureum

De Sturisoma aureum kan een lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. Dit is een langgerekte vis, hij heeft een bruine kleur met zwarte vlekken op zijn lijf en een spitse kop, en 2/3 van de vis bestaat uit zijn staart met een gevorkt uiteinde. Bij de mannetjes lopen er kleine rijen stekelhaartjes langs zijn kop, bij de vrouwtjes niet. Er zijn 14 soorten die heel moeilijk uit elkaar te houden zijn. Aan de staart zit nog een sliert, waaraan je kan zien of het water vervuild is, of een hoge bacterieverhouding heeft, die zal dan verdwijnen. Bij goede waterwaardes kan de sliert langer worden dan de vis. De slierten kunnen weleens klem komen te zitten en breken dan af bij de staart, maar het groeit vanzelf weer aan.

Herkomst

Colombia, westelijk Amazonegebied.

Het aquarium

Voor deze algeneters is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. De bak inrichten met een paar grote stukken kienhoutwortel en grote stenen. Zet er een paar harde planten in zoals Vallisneria en de Amazonezwaardplant. Gebruik voor de bodem zand of heel fijn grind. Wat lichte stroming stellen ze wel op prijs, ververs regelmatig het water.

Water

Temperatuur: 25-29 graden.
PH: 6-7,5
GH: 12-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Ze hebben de voorkeur voor groenvoer, zoals sla, komkommer, spinazie, voorgekookte erwten, spirulina, ook levend voer kan gegeven worden zoals witte, rode en zwarte muggelarven, artemia, watervlooien, en diepvriesvoer.

Karakter

Het zijn erg rustige vissen met een bijzonder uiterlijk. Ze zitten meestal de hele dag op dezelfde steen of houtstuk, s´avonds zijn ze aktiever. Ze laten andere bodembewoners en vissen met rust. Ze kunnen gehouden worden als koppel of als school.

Kweek van de Sturisoma aureum

Zet de ouders in een ruime kweekbak die al flink bealgd is. Ze leggen 80 tot 100 eieren, het mannetje heeft broedzorg en bewaakt de eieren. De temperatuur in de kweekbak mag 30 graden zijn. Na de eiafzetting de ouders uitvangen, omdat ze anders alle alg opeten die de kleintjes nodig hebben. De dooierzak is na 4 dagen opgeteerd, daarna de jongen opkweken met artemia-naupliën, voorgekookte spinazie of droogvoertabletten.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Bart Beurskens
Simon

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sturisoma aureum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *