Synanceia verrucosa – Rif Steenvis

De steenvis (Synanceia verrucosa), ook bekend als de rifsteenvis, is een vleesetende vis met giftige stekels op de rug, die leeft op de zeebodem, gecamoufleerd als een steen. Ze leven in ondiep water en hun rugvin bevat gif.

Beschrijving

Synanceia verrucosa – Rif Steenvis

De steenvis (Synanceia verrucosa), ook bekend als de rifsteenvis, is een vleesetende vis met giftige stekels op de rug, die leeft op de zeebodem, gecamoufleerd als een steen. Er is onenigheid over de indeling van de vis: volgens FishBase behoort de vis tot de familie Steenvissen (Synanceiidae), maar volgens ITIS valt de vis onder de familie van de Schorpioenvissen (Scorpaenidae).

Het dier komt voor in ondiep tropisch zeewater, in de Grote Oceaan en in de Indische Oceaan en ook in de Rode Zee. Het vaakst wordt de steenvis gezien bij de eilanden Réunion en Mauritius en aan de westkust van Australië.

De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter, de kleur is meestal donkergroen tot bruin waardoor het dier een goede schutkleur heeft. Het voedsel van de steenvis bestaat voornamelijk uit kleine visjes en garnalen. De rugvin bevat 14 stekels met daarin een bijzonder sterk neurotoxine. Hierdoor is de steenvis de gevaarlijkste giftige vis: het gif veroorzaakt zeer hevige pijn die ervoor kan zorgen dat iemand die gestoken is in een shock kan raken, of deels verlamd. Het is ook mogelijk dat het lichaamsdeel (meestal het been omdat veel slachtoffers per ongeluk op een steenvis gaan staan) afsterft en geamputeerd moet worden. Zonder medische hulp is het zelfs mogelijk dat de steek van de steenvis binnen een paar uur fataal is. Het gif kan onschadelijk worden gemaakt door warmte, daarom wordt een slachtoffer van een steenvissteek vaak in een heet bad gelegd. Desondanks wordt de steenvis wel gehouden in aquaria, het vlees is eetbaar en wordt vooral in Hongkong gegeten.

Video

In het volgende filmpje laten ze zien hoe een Steenvis wordt “gemolken” om een medicijn te maken voor mensen die per ongeluk op deze vis zijn gaan staan. Er is ook heel goed te zien hoe de stekels werken en hoe ze grote hoeveelheden gif injecteren:

Auteur

Creative Commons Licentie Steenvis is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie. Gebaseerd op een werk op http://nl.wikipedia.org/wiki/Steenvis.

Copyright foto’s

Russell Gilbert

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Synanceia verrucosa – Rif Steenvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *