Synchiropus splendidus – Blauwe Mandarijn Pitvis

De Blauwe Mandarijn pitvis of Synchiropus splendidus behoort tot de Callionymidae familie ofwel de pitvissen. Dit is naar mijn mening een van de mooiste vissoorten!

Beschrijving

Synchiropus splendidus – Blauwe Mandarijn Pitvis

De Blauwe Mandarijnpitvis of Synchiropus splendidus behoort tot de Callionymidae familie ofwel de pitvissen. Ze zijn endemisch voor de Pacifische Oceaan. Hun natuurlijke omgeving strekt zich uit van de Ryukyu eilanden tot aan Australië. Deze bodem bewonende soort wordt normaal gesproken gevonden in beschutte lagunes en ingesloten riffen.

Synoniemen: Callionymus splendidus, Neosynchiropus splendidus, Pterosynchiropus splendidus.

Dit is een van de mooist gekleurde vissen in de natuur. Zijn kleuren pakket ziet eruit alsof het rechtstreeks afkomstig is van de polyester shirts die zo populair waren in de jaren 70. Het psychedelische patroon van oranje, geel en groen die samen vloeien over een neon blauw lichaam, maken van deze vis zeker een aandachttrekker in het aquarium. Zijn levendige kleuren doen denken aan de rijke kleur patronen en geborduurde versieringen op het gewaad van een Keizerlijke Chinese Mandarijn. Deze kleuren vormen een ideale camouflage tussen de fel gekleurde soorten koraal die normaal voorkomen in een formatie zee riffen. Ze worden in de handel aangeboden onder verschillende benamingen. Men zou denken je voor een soort die zo’n exotische pracht ten toon spreid een flinke som geld zou moeten betalen. In werkelijkheid is dit een zeer betaalbare vis.

Familie van de pitvissen

De familie pitvissen omvat 10 geslachten en meer dan 182 soorten van het totaal van 267 geslachten en 2100 soorten die gezamenlijk de gobies worden genoemd. Gobies of grondels zijn kleine vissen. Een volwassen mandarijn pitvis bereikt slechts een lengte van 2,5 tot 4 centimeter. Dit zijn zachtaardige beschaafde dieren en mogen niet worden samengehouden met meer agressieve soorten of vissen die groot genoeg zijn om ze als smakelijk hapje te zien. In de natuur scholen ze vaak samen in kleine groepjes. Maar in de beslotenheid van een aquarium kunnen twee mannetjes territoriaal gedrag naar elkaar vertonen. Het houden van een man en vrouw samen zal geen probleem opleveren.

Karakter van de Mandarijn pitvis

De Synchiropus splendidus is een schuchtere vis. Voorkom dat je veel bodem bewonende vissen in uw aquarium houdt. De Mandarijn Pitvis verhongert zich liever dood dan dat hij vecht voor zijn voedsel. Het heeft ook talloze schuilplaatsen nodig. Dit is een geschikte kandidaat voor een rifaquarium. Ze consumeren schaaldieren maar alleen degenen die veel kleiner zijn dan degene die je zou kopen om het rifaquarium te bevolken. Houdt ze niet samen met zee anemonen omdat je dan misschien wel een keer wakker wordt met een vis minder in uw aquarium. Mandarijn pitvissen scheiden een giftig slijm af dat hun lichaam bedekt om zich te beschermen tegen predatie. Dit gif heeft geen invloed op de andere leden van het aquarium, zolang ze maar niet proberen de Mandarijn Pitvis op te eten.

Synchiropus splendidus  is moeilijk te houden

De Blauwe Mandarijn Pitvis wordt alleen aanbevolen aan ervaren aquarianen. Dit vanwege hun bijzonder gespecialiseerde voeding in de natuur. Het dieet van deze omnivoor bestaat grotendeels uit amfipoden (kleine garnaal-achtige schaaldieren), roeipootkreeftjes (schaaldieren ter grootte van plankton), Gastropoda (kleine weekdieren, slakjes) en borstelwormpjes.

Vaak bezwijken de Blauwe Mandarijn Pitvissen in de eerste zes maanden van hun gevangenschap door ondervoeding. Velen kunnen gewoonweg de overgang naar het leven in een aquarium niet maken. Wij raden u sterk aan om te vragen of u ze mag zien eten voordat u ze mee naar huis neemt. Voorzie ze van meer dan genoeg levend steen, wat al een tijdje in het aquarium meedraait, om zo te helpen bij het acclimatisatie proces.

Ondanks de problemen die ze hebben bij het zich aanpassen aan het leven in gevangenschap, zijn deze pitvissen een taaie en zeer ziekte resistente soort. Ze hebben een schub-loos lichaam en een huid type wat van nature immuun is voor Ichthyophthirius (witte stip). Mandarijnen die met succes kunnen wennen aan het aquarium leven, zijn gezonde, actieve vissen die gemakkelijk ouder dan 10 jaar kunnen worden, soms halen ze zelfs de 15 jaar.

Het is relatief eenvoudig om Blauwe Mandarijn Pitvissen te seksen. Mannetjes zijn doorgaans groter dan de vrouwen. De rugvin van de man is langwerpig en spitser dan die van de vrouwtjes. Van deze vis is bekend dat ze in het aquarium kunnen broeden.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Divemecressi
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Synoniemen

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Synchiropus splendidus – Blauwe Mandarijn Pitvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *