Syncrossus berdmorei – Roodvin Tijgerbotia

Syncrossus berdmorei of Roodvin tijgerbotia heeft zijn naam te danken aan de vele strepen die hij over zijn lichaam heeft en de rode vinnen. Het is een flinke vis die ongeveer 22 centimeter lang kan worden. In een groep samen te houden.

Beschrijving

Syncrossus berdmorei – Roodvin Tijgerbotia

De Roodvin Tijgerbotia heeft zijn naam te danken aan de vele strepen die hij over zijn lichaam heeft en de rode vinnen, welke voorzien zijn van zwarte stippen. Het is een flinke vis die ongeveer 22 centimeter lang kan worden. Net als alle andere Botia’s is het een lange slanke vis met baarddraden. Met deze baarddraden zoekt deze vis in de bodem naar voedsel. Het geslachtsonderscheid is lastig te zien. Gezegd wordt dat het vrouwtje iets voller is dan de mannetjes. Naarmate de Syncrossus berdmorei ouder wordt, verliest hij wat van zijn jeugdige frisse kleuren.

Deze soort was eerder ingedeeld in de Botia familie, een niet meer geldig synoniem is dan ook Botia berdmorei

Herkomst

De Syncrossus berdmorei komt voor in Vietnam, Thailand,  Cambodja en Noord-oost India.

Karakter

Deze Botia moet worden gehouden in een flinke bak van minimaal anderhalve meter. Zorg ervoor dat de medebewoners niet al te klein zijn, want deze vis is erg onverdraagzaam ten opzichte van andere vissen. Hij is best agressief richting andere soorten. Wel kan deze Botia samen worden gehouden met soortgenoten. Zolang er voldoende schuilplaatsen zijn zal dit goed gaan. Hou daarbij rekening dat je een school vormt van minimaal 5 dieren. Op die manier wordt eventuele agressie verdeeld over de groep en ontstaat een natuurlijke hierarchie.

Schuilplaatsen kunt u bieden met behulp van halve kokosnoten, stenen of bijvoorbeeld kienhout. Deze vis is eigenlijk altijd ’s nachts actief en zal zich overdag dus schuil houden tussen de planten en in de schuilplekken.

Het Aquarium

Omdat deze vis zich overdag graag schuil houdt is het noodzakelijk dat voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Dit kan doormiddel van bovengenoemde middelen maar veel beplanting helpt ook daarbij. Zorg wel dat deze planten goed vast staan, want deze Botia grondelt graag in de bodem op zoek naar voedsel. Omdat de Tijgerbotia met zijn baarddraden graag door de bodem gaat is een zandbodem vereist. Wanneer u een grindbodem gebruikt slijten deze draden snel af wat hinder voor de vis veroorzaakt.

Ook houdt de Tijgerbotia wel van wat stroming in de bak. Het water goed beluchten en schoon houden is zeer belangrijk. De verlichting is het liefst overdag wat gedimd. Dit kan onder andere doormiddel van drijfplanten.

Omdat de Syncrossus helodes redelijk groot wordt, tot zo’n 30 centimeter, hebben ze ook een redelijk groot aquarium nodig. Denk daarbij aan een minimale lengte van zo’n 1 meter 50 voor jonge dieren en wellicht zelfs langer naarmate ze groter worden.

Dieet

De Tijgerbotia is best een lastige eter. Hij accepteert het beste fors levend voer, maar ook diepvriesvoer kan worden geaccepteerd. Kleine jonge visjes worden ook graag gegeten.

Kweek

Nakweek in het aquarium is tot nu toe nog niet gelukt.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Syncrossus berdmorei – Roodvin Tijgerbotia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *