Taeniochromis holotaenia

Het belangrijkste kenmerk van de Taeniochromis holotaenia is de zwarte streep die loopt vanaf het oog tot en met de staartwortel, dezelfde zwarte streep komt terug tussen de ogen van de vis. Het is een opvallend rustige jager uit het Malawimeer.

Beschrijving

Taeniochromis holotaenia

De Taeniochromis holotaenia is in 1922 voor het eerst beschreven door Regan. De naam is afgeleid uit het Grieks. Tainia betekend streep en Chromis betekend kleur. Holotaenia is op te breken in twee woorden, Holos betekend geheel en Tainia betekend Streep. Een verwijzing naar de duidelijke zwarte streep rondom de vis.

In eerste instantie is geprobeerd deze soort in te delen bij het Dimidiochromis geslacht maar heeft uiteindelijk zijn eigen geslacht gekregen waarin het tot nu toe de enige soort is in verband met het unieke strepenpatroon wat bij geen enkele andere soort in het Malawimeer voorkomt.

Beschrijving

Het belangrijkste kenmerk van de Taeniochromis holotaenia is de zwarte streep die loopt vanaf het oog tot en met de staartwortel, dezelfde zwarte streep komt terug tussen de ogen van de vis. Hieraan dankt de Taeniochromis holotaenia dan ook zijn naam: rondom de gehele vis loopt een streep.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen en vrouwen is overduidelijk. De mannen worden blauw van kleur met een lichtgele buik en kunnen uitgroeien tot zo’n 25 centimeter totale lengte. De vrouwen blijven een wat saai bruin/grijs en worden wat minder groot tot zo’n 20 centimeter totale lengte. Afhankelijk van hun stemming tonen ze van tijd tot tijd ook een aantal verticale strepen.

Het gedrag van deze slanke jager is opvallend rustig te noemen. Ze zwemmen rustig en gracieus door het water. Ze vertonen doorgaans weinig agressie, zelfs niet naar andere mannen toe. Afgezien van tijdens het baltsen zijn de mannen in het geheel niet territoriaal.

In het wild zijn het net als de meeste jagers solitaire dieren die je niet vaak in groepjes aan zult treffen, als je ze samen ziet zullen dit veelal halfwas dieren zijn.

Biotoop

De Taeniochromis holotaenia kan in het gehele Malawimeer gevonden worden. Ze komen alleen niet in grote aantallen voor, sterker nog, ze zijn vrij zeldzaam.

In het meer bewonen ze doorgaans de licht hellende zanderige gedeeltes die overgaan in de rotsbiotopen. Vaak kunnen ze worden gevonden als er ook wat planten groeien zoals Valisneria of Hoornblad. Ze bewonen de zandvlaktes op zo’n 10 tot 30 meter diepte.

Doordat ze relatief weinig voorkomen en makkelijk grote afstanden afleggen zijn er geen verschillende populaties ontstaan en zien ze er in het gehele meer identiek uit.

Dieet

Zoals je aan zijn lange slanke lichaam al wel kunt zien is de Taeniochromis holotaenia een viseter. Boven de zandvlaktes patrouilleren ze op zoek naar een prooi. Prooi bestaat veelal uit (jonge) zand bewonende cichliden. Bij het jagen vertrouwd de Taeniochromis holotaenia niet zozeer op zijn zijlijn orgaan als wel op zijn ogen. Prooi wordt gewoonweg achterna gezwommen totdat de prooi opgeeft, ook als dit over grote afstanden is.

Als de Taeniochromis holotaenia op het zand ongewervelden of kleine krabbetjes tegenkomt zal hij het niet nalaten om ook deze dieren op te eten.

In het aquarium kun je ze voeren met wat groter voedsel zoals (stukken) spiering, sprot, garnalen, visfilet, mosselen, mysis etc. Af en toe granulaat en vlokvoer wordt ook wel gegeten maar dit mag eigenlijk niet hun hoofd voer zijn.

Het Aquarium

De Taeniochromis holotaenia is een groot wordende Malawi cichlide en heeft dus ook een groot aquarium nodig. Denk hierbij aan een lengte van minimaal 200 centimeter. Om zijn biotoop na te bootsen gebruik je (filter)zand als bodem en aan de randen een paar grote rotsen met in het zand misschien nog een verdwaalde uitstekende rots.

Planten zijn niet direct nodig voor de Taeniochromis holotaenia maar ze worden wel met rust gelaten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Valisneria of Hoornblad gebruiken maar zorg ervoor dat er voldoende zwemruimte overblijft.

De waterwaardes in het Malawimeer zijn overal ongeveer gelijk, houdt de temperatuur tussen de 22 en 26 graden en de pH op zo’n 7,5 tot 8,5.

Ondanks zijn rustige karakter is de Taeniochromis holotaenia tijdens het paren wat agressief naar soortgenoten. We adviseren dan ook om één man samen te houden met minimaal twee of drie vrouwen.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Het kweken van Taeniochromis holotaenia kan gewoon plaatsvinden in een gemengd aquarium. Ondanks dat het een doorgaans rustige soort is, zijn het sterke vissen die zelfs tegen de grootste rovers hun mannetje staan.

Het enig wat de Taeniochromis holotaenia nodig heeft om zich voort te planten is een stuk zand naast een grote rots.

Het Afzetten

Als de man wil gaan paren graaft hij onder aan een grote rots een ondiepe nestkrater. De man wordt nu ook territoriaal en verdedigd zijn tijdelijke nest tegen soortgenoten en andere vissen. De horizontale streep vervaagt en hij krijgt soms verticale strepen. De man baltst nu het vrouwtje aan totdat ze hem naar de ondiepe nestkrater volgt. Al om elkaar heen draaiend legt zij de eieren die direct door de man worden bevrucht. Meteen na het leggen van een ei draait de vrouw zich om en neemt de eieren in haar muil. Na het bevruchten van de eieren zit de taak van de man er op.

Opgroeien van de jonge Taeniochromis holotaenia

De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. Na 3 tot 4 dagen komen de eieren uit maar de jonge Taeniochromis holotaenia verlaten haar muil nog niet. Ze teren nog op hun eidooierzak en groeien tot zo’n 3 weken na het afzetten door in de muil van de vrouw.

Zorg dat de vrouw voldoende schuilplaatsen tussen de rotsen heeft waar ze zich kan terugtrekken om rustig te broeden. Ze eet deze 3 weken geheel niet en teveel stress door opjagende medebewoners kan haar nog verder verzwakken.

De vrouw spuugt de jongen na zo’n drie weken voor het eerst uit zodat ze op zoek kunnen gaan naar wat eetbaars. Bij gevaar en ‘s nachts worden de jongen weer in de beschermende muil van de vrouw teruggenomen.

De jonge Taeniochromis holotaenia kunnen vanaf het moment dat ze voor het eerst worden uitgespuugd worden bijgevoerd met klein voer zoals artemia, watervlooien en klein gesneden ander voer zoals witvis, mosselen en bijvoorbeeld garnalen.

Conclusie

De Taeniochromis holotaenia is een heel kalme en rustige rover. Ze zijn goed te combineren met zowel de andere grote rovers als met vrijzwemmers zoals Placidochromis, Fossorochromis, Aulonocara etc. Met wat geluk laten ze zich zelfs combineren met de tere Lehtrinops soorten. Dit is dan wel afhankelijk van het exemplaar wat je treft en zorg voor een uitwijk mogelijkheid als het toch mis mocht gaan.

Al met al is de Taeniochromis holotaenia een hele mooie grote soort die goed in het aquarium te houden is.

Video

 

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Stanisław Gajaszek

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Taeniochromis holotaenia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *