Tahuantinsuyoa macantzatza

De Tahuantinsuyoa macantzatza is roodoranje gekleurd met blauwe en gele iriserende stippen. Op de flanken zit een zwarte stip met uitlopende strepen.

Beschrijving

Tahuantinsuyoa macantzatza

Tahuantinsuyoa macantzatza is in 1986 beschreven door Kullander. De geslachtsnaam Tahuantinsuyoa is de naam voor het Inca-rijk in de lokale taal Quechua. De soortnaam macantzatza is opgebouwd uit twee delen en zijn ontleend uit de lokale taal Shipibo. Macan betekent ‘steen’ en tzatza betekent ‘vis’. Een verwijzing naar het biotoop waar deze cichlide voorkomt.

Beschrijving

Tahuantinsuyoa macantzatza ken een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. De vrouwtjes blijven iets kleiner. Deze vis is roodoranje gekleurd met blauwe en gele iriserende stippen. Op de flanken zit een zwarte stip met uitlopende strepen. De vinnen zijn ook blauw en geel gestippeld, en aan het uiteinde rood gekleurd.

Herkomst

Peru.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1.20 meter. De bak inrichten met losse beplanting, stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De planten worden met rust gelaten, de bodem moet bestaan uit zand. Een regelmatige waterverversing stellen ze zeer op prijs.

Water

Temperatuur: 25-28 graden.
PH: 7-7,5
GH: 5-8

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, mysis en artemia. Ook droogvoer wordt geaccepteerd.

Karakter

Tahuantinsuyoa macantzatza is een tamelijk vreedzame cichlide, alleen tijdens de broedperiode kunnen ze agressief worden. Ze kunnen prima samengehouden worden met andere cichlides.

Kweek van Tahuantinsuyoa macantzatza

De kweek van Tahuantinsuyoa macantzatza is vrij eenvoudig, ze zetten zo´n 30 tot 60 eitjes af op een blad of een platte steen, deze worden regelmatig omgekeerd en met zand bedekt. Na 3 dagen worden de eitjes “uitgekauwd” en worden de jongen door het vrouwtje in de bek genomen, daarna neemt ook het mannetje de jongen regelmatig in de bek. Na ongeveer 6 dagen worden ze losgelaten maar worden s´nachts of bij gevaar nog teruggenomen. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteurs

Coby
John de Lange

Copyright foto’s

Dan Feller

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tahuantinsuyoa macantzatza” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *