Tanganyika Aquarium – 325 Liter

Voor het eerst een Tanganyika aquarium opstarten? Volg dit stappenplan! Van het plaatsen van de rotsen tot aan een draaiend Tanganyika aquarium.

Beschrijving

Tanganyika Aquarium – 325 Liter

Inrichtings plattegrond Tanganyika aquarium
Inrichtingsplattegrond Tanganyika aquarium

Een biotoop uit het Tanganyika Meer met Vallisneria en Tanganyika cichliden.

Het Tanganyika Meer is gelegen langs de westelijke grens van Tanzania met Congo in het westen en Zambia in het zuiden – en net als het Malawi Meer is het een bekend biotoop binnen de aquarium hobby.

Reeds vele jaren, is de aquarium inrichter Jan Hjort Ebdrup geïnteresseerd in cichliden, zowel Afrikaanse als Zuid Amerikaanse. De soorten zijn: Eretmodus cyanostictus (mpimbwe), Neolamprologus multifasciatus, Neolamprologus leleupi, Neolamprologus brichardi, Paracyprichromis nigripinnis, en de meerval Synodontis petricola.

Bij de inrichting heeft Jan een klein beetje vals gespeeld, aangezien hij de Aziatische Vallisneria spiralis ‘Tiger’ heeft gebruikt en een groep Cryptocoryne willisii heeft geplant. Geen van deze planten komen van nature voor in het Tanganyika Meer, maar in feite is de lijst inheemse planten lang en bevat onder andere Potamogeton, Ottelia en Utricularia soorten naast Vallisneria, welke de meest gebruikte plantensoort is in de Tanganyika biotoop aquaria.

Tip! Slakkenhuizen en kleine schelpen zijn uitstekende schuilplaatsen voor de cichliden die ze ook gebruiken voor de jongen.

Lijst met planten

A) Vallisneria spiralis ‘Tiger’

B) Cryptocoryne willisii

Opstarten

 

Plaats de stenen op een plaat kunststof Plaats de stenen op een plaatje kunststof om het glas te beschermen tegen de druk van de stenen.
Zand als bodembedekking in Tanganyika aquarium Voor een Tanganyika aquarium wordt altijd zand op de bodem gebruikt. Veel van de cichliden zoeken in het zand naar eten.
Stenen stapelen in Tanganyika aquarium Stapel de stenen zo dat ze niet kunnen omvallen. De onderste stenen moeten direct op de bodem liggen, de cichliden graven namelijk vaak in het zand.
Planten als laatste toevoegen Voeg als laatste de planten toe.

Techniek

Moeilijkheidsgraad: Middelmatig
Inhoud: 325 liter
Afmetingen: 50x50X130 cm
Bodembedekking: 2-4 mm sand
Ornamenten: Veldsteen
Verlichting: 2x54W T5 50% gedimd
CO2: Nee
Verwarming: 210W ingebouwd in het filter
Filter: Eheim Professional II 2128 Thermo
Plantenvoeding: Nee
Onderhoud per week: ½ uur

Onderhoud

Tijdens het wekelijkse onderhoud hoef je eigenlijk alleen het water te verversen en de ruiten te poetsen. De algen op de stenen en achterwand worden door de cichliden afgegraasd op zoek naar wat eetbaars.

Foto’s

Bron: Tropica

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tanganyika Aquarium – 325 Liter” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *