Tetraodon schoutedeni

Tetraodon schoutedeni is een zoetwater kogelvis die maximaal zo’n 10 centimeter lang wordt. Ze zijn niet geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Tetraodon schoutedeni

De Tetraodon Schoutedeni is een zoetwaterkogelvis uit het geslacht Tetraodon. Deze soort wordt ook wel de ‘spotted Congo puffer’ genoemd. De geslachtsnaam Tetraodon is op te breken in twee oud Griekse woorden. Tetra betekent ‘vier’ en Odon betekent ‘tanden’. Een verwijzing naar het gebit van dit geslacht. De naam schoutedeni is ter ere van Henri Schouteden, een Belgische zoöloog, ornitholoog en entomoloog.

Herkomst

Stanley Pool
Stanley Pool

Het is de kleinste Afrikaanse kogelvis welke te vinden is in het Congo Basin. Meer specifiek zijn ze te vinden in Pool Malebo (vroeger Tanley Pool). Deze is gelegen in de lagere gebieden van het Congo river system.

Het heeft een opp. van ca 500 km² met een diepte tussen 3 en 10 meter.

Door zijn mooie patroon, acceptabele grootte en relatief mild karakter zijn deze kogelvissen erg populair geworden over de hele wereld.

Habitat

Het natuurlijke habitat bestaat uit helder, snelstromend water met veel stenen en dichte vegetatie. Ze verschuilen zich tussen de stenen of de lange grassen langs de oevers. De bodem bestaat uit leem en modder.

In het wild voedt de kogelvis zich met voedsel dat op de bodem leeft in tegenstelling tot voedsel dat zwemt of drijft. Slakken en wormen zijn het grootste deel van hun dieet.

In de jaren ’ 60 was de Tetraodon schoutedeni één van de meest gekende siervissen in de aquariumhandel. De allereerste kweekpogingen in het aquarium werden toen al ondernomen. Echter was dit geen prioriteit.

Deze soort verdween bijna volledig uit de hobby door hevige burgeroorlogen. Dit gebied werd voor de vissers te gevaarlijk en namen geen risico’s voor eigen leven. De dag van vandaag is de import van wildvang nog steeds redelijk schaars. Ze zijn niet het hele jaar door te verkrijgen. In het voorjaar maak je de meeste kans.

Kweekprogramma’s

De Tetraodon schoutedeni maakt ondertussen deel uit van verschillende kweekprogramma’s, wat het mogelijk maakt om sinds een paar jaar ook nakweek te kopen i.p.v. alleen wildvang.
Duitsland en Indonesië zijn meester in het opzetten van zulke kweekprogramma’s. Hier zitten dan ook de meeste ‘in gevangenschap’ gekweekte soorten.

Het Aquarium

Deze kogelvis vereist een goed ingedraaid aquarium. Zoals voor vele kogels geldt, vraagt de Schoutedeni een relatief zwaar beplant aquarium waarbij de zichtlijnen gebroken worden en schuilplaatsen gecreëerd worden. Een zachte zandbodem mag niet ontbreken.

Hardbladige planten, hout en stenen kunnen allemaal gebruikt worden om hen een veilig gevoel te geven en hun natuurlijke gedrag te behouden.

De Schoutedeni is een plantenbijter. Planten met zeer dunne en lage stengels/bladeren/scheuten zoals een lotus, crinum en crypto balansae zullen één voor één sneuvelen. Ook hardbladige planten zullen schade ondervinden maar kunnen tegen een stoot en kunnen de schade zelf herstellen. We kunnen hierbij denken aan:

 • Anubias
 • Javavaren
 • Amazone zwaardplant
 • Bolbitis

Grootte aquarium en waterwaarden

Een aquarium met afmetingen 80x40x40 is geschikt voor het houden van één Tetraodon schoutedeni. Voor een groep spreken we van minimaal 120x50x50. Om agressie te verdelen adviseert men om een 6-tal kogels te introduceren van dezelfde grootte/leeftijd en in 1 keer. De verhouding 2 mannen op 4 vrouwen.

Onthoud dat deze vissen een heel eigen karakter hebben en dat dit karakter door de jaren heen ook verandert. Vriendelijk kan na een jaar omslaan in een vijand.

Waterwaarden

 • pH 6,5 – 7,5
 • Temp 26 – 27,5 graden
 • NO2 0
 • NH3/4 0
 • NO3 <15

Omdat deze vissen geen schubben hebben zijn zij extra gevoelig voor waterwaarden, maar ook medicatie.

Medebewoners

Tetraodon schoutedeni is geen kogelvis om in een gezelschapsaquarium te houden. Desondanks deze soort een relatief zachtaardig karakter heeft, kan hij zonder waarschuwing erg agressief worden. Net als andere kogelvissen zijn het echt vinnebijters.

Wees gewaarschuwd daar de LFS (aquariumwinkel) deze durft aan te bevelen om in een gezelschapsbak te houden! Indien men per sé medebewoners in het aquarium wil, wat af te raden is, moet je kijken naar snelle, kortvinnige vissen. Ook moeten ze in dezelfde waterwaarden kunnen gedijen.

Geslachtsonderscheid

Een volwassen vrouw bereikt een lengte van 9-10 centimeter. Mannetjes blijven met 7-8 centimeter een stukje kleiner. Mannen hebben ook een slanker lichaam dan vrouwtjes en hebben een spitsere kop. Vrouwen zijn ronder en voller van vorm.

Bij aankoop van meerdere Schoutedeni’s in een klein formaat  (3 centimeter) kan je nog niet duidelijk zien wat het geslacht is. Beter kies je dan voor een grotere maat rond de 5 centimeter.

Dieet

Een van de belangrijkste elementen om een goede gezondheid te waarborgen voor je Tetraodon schoutedeni is het geven en voorzien van een gevarieerd dieet. Uitgebalanceerd zodat hij alle nodige voedingswaarden tot zich kan nemen.

Rapashy
Rapashy

Geadviseerd voedsel:

 • Slakken (50%)
 • Aardwormen (dendrobena)
 • Krekels
 • Sprinkhanen
 • Repashy Grub Pie

Schoutedeni mag je géén kokkel, mossel, oester of andere schaaldieren voeren! Het dieet bestaat uit 50% slakken. Verder bestaat het dieet uit insecten.

Bij onvoldoende slakken en ander voer waar ze de tanden mee slijten zal er overgroei ontstaan. Dan krijg je te maken met het trimmen van de tanden.

Torenslakken moeten ten allen tijde vermeden worden. Deze zijn veel te hard en hier kunnen ze hun gebit mee beschadigen. Aanbevolen slakken zijn blaashoornslakken en poelslakken.

Filtering

Omdat de kogelvis een heel gevoelig dier is is deze heel bevattelijk voor slechte waterkwaliteit. Hoge biologische en mechanische filtering is ten zeerste aan te raden. Een vast en consequent verversbeleid is alsook essentieel voor de gezondheid van de vis. Je nitraatgehalte mag nooit boven de 15ppm uitkomen.

Een filter moet minimaal 3x het volume van de bak per uur kunnen filteren. 4 keer of hoger is altijd beter

Tetraodon schoutedeni houdt niet van een sterke stroming. Zwak tot matig is best.

Kweek

Het paringsritueel kenmerkt zich doordat de man zich vastbijt aan de buik van de vrouw en zo onderaan blijft hangen en wacht tot ze de eitjes loslaat.

Tetraodon schoutedeni paringsritueel
Tetraodon schoutedeni paringsritueel

Met de juiste verzorging en optimale leefomstandigheden heb je lang plezier van je Schoutedeni.
Je hebt een kogelvis niet voor een jaar of 2 jaar. Afhankelijk van de soort heb je ze voor minimaal 5 jaar tot 10 jaar en sommigen zelfs 15 of meer.

Video

Auteur

Wendy Geers – Voor vragen over Kogelvissen: Facebook Kogelvissen zoet brak zout

Copyright foto’s

Wendy Geers – Voor vragen over Kogelvissen: Facebook Kogelvissen zoet brak zout

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tetraodon schoutedeni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *