Beschrijving

Thalassoma lunare – Blauwgroene Lipvis

De Thalassoma lunare of in het Nederlands Blauwgroene Lipvis is al in 1758 voor het eerst beschreven door Linnaeus. In de loop der jaren zijn er een aantal synoniemen bijgekomen: Labrus lunaris, Thalassoma lunaris, Thallasoma lunare.

Het geslacht Thalassoma bevat zo’n 28 soorten en valt in de familie van de lipvissen (Labridae). Deze omvangrijke familie omvat in totaal zo’n 500 soorten in 70 geslachten.

Beschrijving

De jonge Thalassoma lunare hebben een ander kleuren patroon dan de volwassen dieren. De onderste helft van de jongen is blauw van kleur, de bovenste helft groen. Op de staartwortel en in het midden van de rugvin bevindt zich een zwarte stip. Ze tonen al wel het fel gekleurde masker van de volwassen dieren.

De volwassen Thalassoma lunare hebben een groen lichaam met een fel gekleurd masker over hun kop, het masker bestaat uit roze of rood gekleurde lijnen. De kleur van het masker loopt door in de borstvinnen. In de staartvin zit een deel helder geel. De mannen hebben echter een blauwe kleur op de kop die naar de staart toe geleidelijk vervaagt en overloopt in het groen.

Alle jonge Thalassoma lunare beginnen hun leven als vrouw. Het zijn sequentiële hermafrodieten. Als het aquarium groot genoeg is en je begint met 2 jonge vrouwen dan zal één van de twee veranderen in een man.

Net als alle andere lipvissen hebben ze sterk ontwikkelde borstvinnen. Deze gebruiken ze om zichzelf voort te bewegen. De staartvin fungeert hierbij als roer.

Herkomst

Het verspreidingsgebied van de Thalassoma lunare is vrij omvangrijk. Ze komen voor in de Rode Zee, De Indische Oceaan en Stille Oceaan. Grofweg van bovenin Egypte tot zover zuidelijk als Zuid Afrika, naar het oosten toe richting Japen en Hawaii en vanaf daar naar het zuiden richting Polynesië en Nieuw Zeeland.

Dieet

Je kunt de Thalassoma lunare voeden met visjes, schaaldieren, ongewervelden, mosselvlees, wormen, artemia, vlokvoer etc. Zorg voor een afwisselend dieet voor een carnivore soort.

Het Aquarium

De Thalassoma lunare is een sterke soort die goed te houden is in de grotere aquaria vanaf 1000 liter. Als je meerdere exemplaren wil houden dan kan dit alleen in de zeer grote aquaria.

Het zijn jagers, kleinere vissen, borstelwormen, slangsterren en garnalen zijn niet veilig voor ze. Houdt ze dan ook alleen samen met even grote en anders gevormde vissoorten. Voeg deze soort het liefst als laatste toe aan je aquarium bestand. Ze kunnen bij de introductie van nieuwe vissen even agressief zijn tegen de nieuwkomers. Dit waait doorgaans redelijk snel weer over. Ook koraal kan door deze soort beschadigd worden, ze zijn dus niet reef safe.

‘s Nachts en wanneer de Thalassoma lunare schrikt zal hij zich verstoppen. Dit doen ze doorgaans door zich te begraven onder het zand.

Kweek van de Thalassoma lunare – Blauwgroene Lipvis

Er zijn geen kweekverslagen of berichten beschikbaar dat deze soort in gevangenschap is gekweekt.

Conclusie

De Thalassoma lunare is een sterke soort die in een voldoende groot aquarium prima te houden is. Zorg er dan wel voor dat je hem samenhoudt met soorten die even groot of groter zijn.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Richard Ling

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Sociaal Gedrag

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thalassoma lunare – Blauwgroene Lipvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *