Theraps godmanni

De Theraps godmanni is een vrij groot wordende Midden Amerikaanse cichlide die hierdoor ook een groot aquarium nodig heeft. Wordt ook wel Chuco of Vieja godmanni genoemd.

Beschrijving

Synoniem

Chuco godmani, Vieja godmanni

Deze soort is al een paar keer verplaatst qua familienaam. De meest recente wijziging heeft hem in de groep Theraps geplaatst. De naam Theraps is afgeleid uit het Grieks: therops = gelijkend op een wild beest.

Herkomst

Rio Sarstun, Rio Saquiz, Noord-Guatemala.

Uiterlijk

Lengte tot 30 cm. De Theraps godmanni heeft een mooi rood-oranje kleur met blauw iriserende vlekjes. Bij sommige varianten ontbreekt de blauwe kleur. Ze hebben een zwarte vlek achter het kieuwdeksel en op de staartwortel. De naam van deze vis verwijst naar Frederick Ducane Godmann.

Inrichting

Voor deze grote vissen is een aquarium nodig van minimaal 2.25 meter lang, 60 cm. diep en 60 cm. hoog. De bak inrichten met diverse kiezelstenen en rolkeien, gebruik ook kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand, ze houden van veel stroming.

Water

Temperatuur: 26-30 graden.
PH: 7,0 – 8,0
GH: 10-20

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals garnalen, mosselen en stukjes vis, als aanvulling ook droogvoer.

Karakter

Het zijn meestal vrij rustige vissen, maar kunnen ook redelijk agressief zijn, ze zijn samen te houden met andere grote cichliden.

Kweek

De kweek is vrij moeilijk, er is veel geduld voor nodig om deze vissen tot nakweek te brengen. Ze zetten de eitjes af op een schoongepoetste steen, na 3 dagen komen ze uit, en na een weekje zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

 

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Brutus van de Kracht

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter