Thorichthys callolepis

Thorichthys callolepis, de soort met het kleinste verspreidingsgebied van alle Thorichthyssen is met recht een buitenbeentje te noemen. Het verspeidingsgebied van Thorichthys callolepis beperkt zich tot de bovenloop van de Coatzacoalcos.

Beschrijving

Thorichthys callolepis

Het geslacht Thorichthys is wat betreft Systematiek een van de duidelijkst begrensde geslachten van Midden-Amerika. En toch vinden we ook hier een vis die niet helemaal binnen de lijntjes zwemt. Thorichthys callolepis, de soort met het kleinste verspreidingsgebied van alle Thorichthyssen is met recht een buitenbeentje te noemen (Robert Rush Miller 1961).

Het verspeidingsgebied van Thorichthys callolepis beperkt zich tot de bovenloop van de Coatzacoalcos. Ze bewoont daar de wat sneller stromende beken en riviertjes, vergelijkbaar met het forellengebied bij ons in Europa. Waarschijnlijk door dit (voor Thorichthyssen) toch wat afwijkende milieu wijkt de vis in ‘n aantal opzichten af van haar geslachtgenoten. Zo is ze bijvoorbeeld slanker en minder hoog gebouwd, zijn de verlengde vinstralen en halvemaanvormige staart matig ontwikkeld en ontbreekt zelfs de voor Thorichthyssen zo kenmerkende kieuwdekselvlek. Verder zit de donkere vlek op de flanken verder naar achteren dan bij de andere Thorichthyssen en terwijl Thorichthyssen normaalgesproken in onze aquaria groter worden dan in de vrije natuur, is bij Thorichthys callolepis nu juist het omgekeerde het geval. Juan Artigas heeft in de Coatzacoalcos exemplaren gemeten van meer dan 15 centimeter. In onze aquaria daarentegen worden ze meestal niet groter dan een centimeter of 12 en behoren daarmee tot de kleintjes. Wellicht een gevolg van het lagere zuurstofgehalte in onze aquaria.

Etymologie

Callolepis betekent “met mooie schubben” refererend aan de blauw iriserende reflecties op de schubben. Synoniemen: Heros callolepis, Cichlasoma callolepis.

Herkomst

Mexico.

Verspreiding

In de toevoer-rivieren van de Coatzacoalcos. Rio Chalchijiapan, Solosuchil, Grande, Malatengo, Almoloya, en in de Rio Coatzacoalcos zelf. Ondanks het kleine verspreidingsgebied en lokale milieuproblemen wordt Thorichthys callolepis nog niet in zijn voortbestaan bedreigd.

Gedrag

De vis staat bekent om haar mildere temperament maar weet wanneer dit nodig is haar mannetje te staan. Zij aan zij verdedigen ze hun kroost tegen veel grotere tegenstanders en laten het hierbij niet alleen bij dreigen.

Voedsel

Carnivoor. Kleine insecten en hun larven die ze van de bodem afpikken.

Kweek van de Thorichthys callolepis

In de laatste maanden van de droge tijd (rond februari) als het water warmer is en het minder hard stroomt begint Thorichthys callolepis met veel toewijding aan haar voortplanting. Hiervoor zoeken ze de iets luwere oeverzones op waar ze bij voorkeur ‘n kleine steen als afzetplaats uitzoeken. Legsels zijn kleiner dan bij andere Thorichthyssen, gemiddeld niet meer dan 200 en in het aquarium nog aanmerkelijk minder.

De eitjes zijn ovaal, barnsteenkleurig en vallen nauwelijks op boven de ondergrond. Het vrouwtje staat boven de eieren en bewaaierd deze met haar buikvinnen terwijl het mannetje de indringers uit het territorium jaagt. Na 48 uur komen de eitjes uit en na 5 tot 6 dagen is de dooierzak verteerd en zwemmen de jongen vrij. Het kroost wordt door beide ouders gehoed. Dit doen zij dmv. “vlaggen” met hun rode kieuwmembranen en schokkende bewegingen van het totale lichaam. Zij aan zij verdedigen ze hun jongbroed en wel op zeer doortastende wijze. Daarbij schromen ze niet veel grotere vissen zoals P. bulleri’s of P. regani’s in de flank aan te vallen. Waarna ze zich in een oogwenk kunnen omdraaien om indringers vanuit ‘n andere richting aan te vallen (Heiner Garbe 1995). Na ongeveer twee maanden, als ze iets meer dan ‘n centimeter groot zijn verlaten de jongen hun ouders en sluiten ze zich aan bij grote scholen jonge vis van allerlei pluimage. (Artigas Azas 2005)

Aquarium

Thorichthys callolepis is geen beginnersvis. Ze behoort tot de moeilijker te houden Thorichthyssen. De zuurstofbehoefte van deze vis is zeer groot. Daarom een speciaalaquarium voor reofiele soorten met overcapaciteit-pompen. Temperatuur niet boven de 25 C. en iedere week de helft van het aquariumwater verversen. Zo krijg je deze soort groot en fraai.

Video

Auteur

Rene Beerlink – NVC

Referentie

Beschreven door Charles Tate Regan in “Descriptions of new or little-known fishes from Mexico and British Honduras” 1904. Magazine of Natural History. V.13: pp. 258-259. Als Heros callolepis.

Literatuur

Hans A. Baensch, Dr Rüdiger Rielh, Aquarien Atlas Band 4, blz 688.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thorichthys callolepis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *