Thorichthys meeki – Vuurkeelcichlide

Thorichthys meeky, de welbekende Vuurkeel cichlide, velen denken dat dit een agressieve cichlide is maar schijn bedriegt!

Beschrijving

Thorichthys meeki – Vuurkeelcichlide

De Vuurkeelcichlide is een van de eerste grotere cichliden die op grote schaal in de aquariumwereld werd gehouden en is bij vrijwel alle aquariaanen bekend. De vuurrode keelpartij geeft een mooi contrast met het grijs/blauwige lichaam, de zwarte vlek op het kieuwdeksel en de blauwe/groene vlekken op de vinnen. De rode kleur op zijn bek en keelpartij kan variëren in felheid, afhankelijk van de herkomst van de vis en ook zijn stemming.

Het verschil tussen man en vrouw is vrij eenvoudig te zien. De mannen worden groter, zo’n 17 centimeter, waar de vrouwen een lengte bereiken van zo’n 13 centimeter. De vrouwen hebben verder meer kleur op hun vinnen en een rondere buikpartij. Het einde van de rugvin van de mannen loopt spits toe en is bij de vrouwen rond.

De kleuren van de Vuurkeelcichlide varieren een beetje afhankelijk van de vangstplaats. In de handel wordt veelvuldig nakweek uit Azië aangeboden. Helaas heeft een deel van deze nakweek veel kleur verloren. Kijk dus goed naar de dieren die je koopt. Vaak is bij Hobbykwekers nakweek te krijgen met zuiverdere bloedlijnen en met een betere kleuring als in de winkel.

Karakter

Door het gedrag van de Thorichthys meeki denken mensen vaak dat dit agressieve vissen zijn maar niets is minder waar. Ze kunnen dreigend tegenover elkaar staan met hun kieuwdeksels wijd open gespreid maar tot echte gevechten komt het niet. Tegenover andere soorten zijn ze vrij rustig, zelfs als deze wat kleiner zijn. (Niet te klein want dan veranderen ze in voer).

Inrichting

Een koppel kan al gehouden worden in een aquarium van 100 centimeter bij 50 bij 50 maar groter is natuurlijk beter. Het mooist is toch wel een groepje Thorichthys meeki waarin meerdere koppeltjes zitten. Het aquarium moet dan wel minimaal 1 meter 50 breed zijn. De inrichting kan bestaan uit kienhout, zand, ronde keien, kiezels en wat grind. Tijdens de paartijd kunnen ze de bodem flink omwoelen, gebruik daarom dan ook vooral grote stevige planten die goed worden verankerd. De kleuren van de meeki komen beter tot hun recht bij iets gedimd licht en een donkere bodem. Bij te fel licht ogen de kleuren al snel wat vaal.

Voeding

Qua voer zijn het echte alles eters. Ze worden bij teveel vet voer echter wel snel te dik. Zorg dus voor een goed uitgebalanceerd dieet van kleine cichlidensticks met weinig vet, afgewisseld met levend of diepvries voer in de vorm van mysis, krill, witte mug of artemia. Liever niet voeren met tubifex, rode mug of ander vet voer zoals mosselen.

Kweek

De kweek is relatief eenvoudig. Een koppel vormt een territorium en begint hier andere vissen uit te verjagen. Als ze eenmaal een plekje hebben gevonden beginnen ze met het schoonpoetsen van bijvoorbeeld een platte steen. Als de steen schoon genoeg is, zet het vrouwtje zo’n 100 tot 500 eieren af die direct daarna door het mannetje worden bevrucht. de eieren komen na ongeveer drie dagen uit en nog eens drie dagen later beginnen de larven te zwemmen. Ze kunnen dan gevoerd worden met stofvoer en artemia. De ouders graven kuilen in de bodem waarin de jongen de eerste 7 a 8 dagen in worden ondergebracht. Hierna gaan ze samen met de ouders de bak verkennen. De jongen zijn heel gevoelig voor wisselingen in de watersamenstelling. Probeer te voorkomen dat er te grote schommelingen ontstaan totdat ze een centimeter of 6 bereikt hebben.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Matthijs Meindertsma

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thorichthys meeki – Vuurkeelcichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *